Въобще няма да развиваме теза за моралната страна на секса през бременността. Едно категорично е ясно, всяка бременност започва със секс. Така, че свенливите погледи могат да се оставят в миналото. Освен това в повечето случаи, докато жената разбере за бременността, обикновено месец след акта на зачеване, тя вече  многократно е правила секс.

Защо тогава трябва да си мислим, че сексът и бременността са несъвместими? А и на кой мъж, и жена, не би му хрумнало да се отдаде на нежни ласки в продължение на 9 месеца...
 

 

Всъщност, дали сексът е допустим през бременността зависи само от няколко фактора:


  • от състоянието на жената в периода на износване на общата за партньорите рожба – погледнато чисто моментно, тъй като известно е, че бременността носи своите неразположения, независимо дали те са физически или емоционални;
  • желанието за секс и на двамата,
  • особеностите на бременността през отделните периоди – дали двойката ще може да се адаптира при настъпващите промени. Например, през последното тримесечие също няма забрана за полови сношения, но е възможно да се изпитва неудобство заради заемането на по-нехарактерни пози за двойката.
  • дали бременността се развива нормално – което се отнася за рисковите случаи, когато половият акт би могъл да предизвика появата на контракции, при недостатъчност на маточната шийка и други медицински показания,
  • зависи и от емоционалната страна на бременността за двойката – възможно е партньорите да са срещнали затруднения при постигане на желанието си за дете, което придава друг аспект на чувствата и на двама и поставя желанието за секс на по-задно стъпало.


Според някои сексът през бременността е дори по-вълнуващ, което е напълно обяснимо, имайки предвид, че повишаването на женските полови хормони допринася за по-доброто овлажняване на влагалището, от там по-бързо достигане на върхово удоволствие и при двамата. Въобще, хормоните, сякаш се наговарят да изпълняват солидарна с жената роля, защото оргазмът става много по-възможен.

От друга страна обаче страхът да не се навреди на бебето, на бременността като цяло, има не по-малка сила на инхибитор на либидото.  

Дали сексът е противопоказен за бременността всъщност най-адекватно би отговорил следящият бременността акушер-гинеколог, който би изградил препоръките си на база индивидуалните особености при бъдещата майка.

Понякога жените имат опасения, че не са достатъчно сексапилни пред съпрузите си по време на бременността. Което не е вярно! Ако мъжът не демострира желанието си за интимни ласки, то е защото уважава и се съобразява със състоянието на любимата си жена. Така че – говорете си! Говорете си и за секс.

И не забравяйте, че въпреки че бременността твърде много изменя женското тяло, то остава не по-малко сексапилно. Помислете само – гърдите наедряват, формите стават сочни, жената развива силна чувствителност... А и достатъчно дръзки жени през последните десетилетия обориха тези представи. Да си спомним само кориците на голата бременна Деми Мур преди години или сравнително наскоро тази на Моника Белучи и то на възраст в началото на 40-те!

NEWS_MORE_BOX


Вярно е, че бременността е капризна. През първото тримесечие жената обикновено страда от гадене, дискомфорт, чувства се изтощена и е възможно по-рядко да изпитва желание за секс. Иначе, притесненията за загуба на бременността без да има медицински показания, са без основание. А когато бременността е рискова, медицинските показания се знаят отрано.

 

Периодът, в който жената се чувства най-добре, е второто тримесечие. Естествено, налага се по-различно пасване – така че експериментирайте! - и все пак практикуване на по-нежно изразяване на сексуалната страст. Имайки предвид коремчето за предпочитане са позите, в които жената е отгоре или най-общо споменато мъжът е зад жената. Важно е обаче жената да води интимния контакт според усещанията си и когато се налага да ги контролира, и спира, ако се налага.

Мъжете не по-малко от жените са притеснени от секса през бременността. При проучвания на любопитни специалисти се споделя, че не намират разлика в усещанията и изпитват удоволствие от акта с обичаната жена, въпреки положението й. Единственото различно според тях е, че им се налага да бъдат по-изобретателни в позите.

Кога сексът не е препоръчителен при бременност все пак? При подобна препоръка от страна на акушер-гинеколога, случай на загуба на бременност или преждевременно раждане преди, кървене, при плацента превия, спукване на околоплодния мехур, при наличие на активно полово преносимо заболяване при който й да е от двамата, при преждевременни контракции много преди термин...