Бременността е период от живота на жената, по време на който настъпват множество промени в майчиния организъм, във физическото и емоционалното състояние на жената. Когато бременността протича нормално и без усложнения, продължаването, но с внимание на обичайни хобита и дейности не е противопоказано, дори е пожелателно. Как обаче стои въпросът с половите контакти по време на бременност?

 

Сексът по време на бременност без усложнения не е забранен, а дори напротив – половите контакти спомагат за по-доброто настроение на бременната и за по-плавната адаптация към настъпващите промени както във външния й вид, така и на емоционално ниво. Наблюдава се различна честота на половите контакти през трите триместъра от бременността, както и разлика в желанието сред бременните. Някои бременни съобщават за повишаване на либидото, докато за други бременността е период на понижено сексуално желание.


 

Повишеното сексуално желание при бременност най-общо може да бъде обяснено с повишените нива на естрогени и прогестерон през този период, както и повишения кръвоток в гениталната област, който от своя страна обуславя много по-силните сексуални изживявания. От друга страна, понижаване на либидото може да се наблюдава при жени, които изпитват най-честите неразположения през първи триместър от бременността – постоянно гадене, повръщане, общо неразположение и липса на сили, повишена сънливост, киселини и др.

 

Неприятните симптоми през първи триместър на бременността са една от причините за намалена сексуална активност сред жените. Като друга причина може да се приеме и страхът от спонтанен аборт на бременните през този „рисков“ период. При липса на съпътстващи усложнения половите контакти не могат да доведат до спонтанен аборт и бременността не е причина за ограничаването им.

 

Вторият триместър от бременността се характеризира с основно повишено сексуално желание сред жените. Причина за това е отминаването на неприятните симптоми на първи триместър, повишаване нивата на енергия, не толкова големият корем и липсата на тежест. Нивата на човешкия хорионгонадотропин започват да се понижават, а тези на естрогени и прогестерон да се повишават, което допринася за повишаването на либидото, по-силните оргазми и повишената чувствителност.

 

За трети триместър от бременността е характерно отново понижаване на либидото. Това се дължи на нарастваща тежест и свързаните с това симптоми на болки в кръста, подуване, лесна уморяемост, липса на качествен сън, нарастващ задух, рефлукс и др. Според някои лекари сексът в последните месеци от бременността може да бъде причина за индуциране на раждането поради съдържащите се в семенната течност простагландини. По тази причина при преносване много гинеколози препоръчват честите сексуални контакти.

 

Освен забрана отстрана на акушер-гинеколога, причина за липсата на сексуални контакти при бременност може да бъде и страхът на партньора от осъществяването на такива. Много бащи смятат, че сексът може да нарани по някакъв начин плода и избягват практикуването му. В действителност плодът е изцяло защитен в маточната кухина от околоплодните обвивки и околоплодната течност.

 

Кои случаи налагат ограничаване на сексуалните контакти?

 

В някои случаи на усложнена бременност сексът е противопоказан. Една от най-честите причини затова е кървенето и заплашващия аборт през първи триместър от бременността – всяко кървене е алармиращ симптом да потърсите лекарска помощ, да изясните причината и да проведете необходимата терапия. Други причини за забрана на секс при бременност са скъсяването на маточната шийка, ранните болезнени контракции, ниско разположената плацента, история за предходни преждевременни раждания.

 

Кои пози са най-подходящи за секс по време на бременност?

 

През първи триместър от бременността позите не са от такова значение, тъй като все още коремът не е нараснал и не създава неудобства. През втори и трети триместър се препоръчва да се избират такива пози, които да не притискат нарасналия корем. Препоръчително е сексът през този период да е по-нежен и спокоен, като използването на презерватив е препоръчително, тъй като намалява възможността от развитие на инфекции.

 

Сексът по време на нормална бременност не е забранен и не е тема табу. По тази причина основно значение има достигането на достоверна информация до пациентите, която да развенчае голяма част от митовете за и против половите контакти при бременни.

 

Източници:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6862185/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/324556#safety