За трети път в Пловдив „Форум бременност и детско здраве“ бе пресечената точка между бъдещи и настоящи родители, и доказани медицински специалисти от региона. Пред пълната зала „България“ на Международния панаир в града младите семейства получиха полезна, актуална и достоверна информация за проследяването на бременността, раждането и грижите за детето от специалистите, на които имат доверие.


И този път в Града на тепетата „Форум бременност и детско здраве“ се отличи с уникално съдържание, а акцентът падна върху четири нови за теми: „Ефектът кожа в кожа. Що е то кенгуру грижа?“, поднесена от началника на Отделението по неонатология в УМБАЛ-Пловдив д-р Диана Аргирова, „Прием на медикаменти и бременност“ - представена от акушер-гинеколога д-р Владимира Карагьозова, „Информирани решения по време на бременността“ бе темата на адвоката по медицинско право Мария Шаркова, а детският ортопед д-р Димитър Стаматов очарова бъдещите и настоящи родители с актуалния разговор „Ехографски скрининг за вродена луксация и дисплазия на тазобедрените стави при кърмачета“.


Съдържанието на Форума, разделено по традиция в четири панела, умело преведе бъдещите родители през важните въпроси по време на бременността и раждането с помощта на водещите специалисти д-р Здравко Минев от от АГ „Селена“, началника на „Клиниката по акушерство и гинекология“ в УМБАЛ „Св. Георги“ д-р проф. Екатерина Учикова и акушерката от ЦРЗ „Д-р Васил Даскалов Ина Сарова.От лекцията на д-р Минев стана ясно, че проследяването на хемоглобина и кръвната захар всеки месец, както и ежедневното проследяване на нивото на кръвното налягане пазят от рисковете на най-честите заболявания по време на бременността – анемия, прееклампсия и диабет. Проф. д-р Учикова обясни каква е разликата между ръководено и дирижирано раждане и постави акцент върху изключително високия процент на цезаровото сечение у нас. По думите й през последните 5 години честотата на секцио ражданията в България достига 50%.


Магистър фармацевтът Лилия Божкова обогати знанията на бъдещите майки с темата „Здрави и активни по време на бременността, а д-р Янко Янков от тъканна банка „Селена Целс“ припомни, че 7 дни преди раждането е крайният срок за решението за „Съхранение на стволови клетки“. Пред публиката в Пловдив акушерката Сарова подчерта важността от позитивното отношение към раждането и нуждата от добра комуникация между родилката и екипа, на който се е доверила.


Лекциите за първите грижи за малкия човек с д-р Таня Андреева, здравето на бебето в полето на ваксинопрофилактиката с педиатъра д-р Ориета Каменова, респираторните заболявания, очните проблеми, поставени от офталмолога д-р Мая Минева, безопасността у дома и първите кризи на порастването, които разясни психологът Лучия Таскова очароваха публиката. Не бе подмината и важната грижа за мама след раждането, когато цялото внимание е насочено към новия член на семейството. Темата е изключително актуална, защото 1 от 7 родилки усещат силата на следродилната депресия, сподели акушерката Петя Запрянова в темата си „Защо кърмещите майки изпадат по-рядко в следродилна депресия?“.


На финала на най-престижното събитие в областта на майчиното и детското здраве, бъдещите родители си тръгнаха с атрактивни подаръци, по-уверени и знаещи за предстоящите най-важни събития в живота им, а партньорите на събитието от „Икеа“ дариха обособения детски кът по време на Форума на УМБАЛ „Пловдив“.