Какво да правите все пак, ако се случи да липсват ритничетата на бебето?

 

Преди 25 гестационна не бива да се правят изводи за това дали липсва усещане или не на движението на бебето. Така че съветите имат предвид периода след този срок.

След 32 гестационна седмица по принцип движенията на бебето са по-ограничени, заради вече тясната матка.

Още от сега е време да научите и „навиците“ на бебето. Когато то спи, естествено е да се движи по-малко.

В останалите случаи все пак е препоръчително да се направи консултация със специалист.


 

Все още не се разполага със солидни аргументи, че продължителните периоди без движение на бебето са тревожни и показват проблем с развитието му. Затова конкретно е по-добре да се извърши консултация с проследяващия бременността специалист и се проведе ултразвуково изследване по преценка и за успокоение. Съветите на лекаря са от първостепенна важност.

Има жени, които си записват броя движения за деня и така имат приблизителна представа за средното им число. Воденето на дневник пък позволява изводи за типичното поведение на бебето – засича се кога и при какви обстоятелства то обича да „плува“.


Календар на бебешката двигателна активност

  • През 12 гестационна седмица бебето започва да се движи, но по-вероятно е бъдещата майка да не усеща това. Все пак бебето е твърде малко – още е в границите на 6 - 7 см.

 

  • През 16 г. с. някои бременни усещат „пърхане на пеперуди“. Все още обаче не може категорично да се твърди, че бебето се движи, може да са червата.

 

  • 20 г. с. най-вероятно вече първото ритниче е факт.

 

  • През 24 г. с. бебето тежи около 700 г. Движенията му няма как да бъдат пропуснати. Възможно е да се "улавя" и хълцането му.

 

  • Теглото на мъничето е около 1,130 кг, така че някои ритничета могат да причинят неприятни усещания на мама или да й „вземат дъха“.

 

  • През 36 седмица движенията на бъдещото дете са почти невъзможни в неговата „първа вече тясна къща“.