Несъмнено един от най-очакваните моменти през бременността е усещането за първото ритниче на бебето. Гаденето, повръщането, като че ли вече са отшумели и вече нищо не ни напомня за развиващия се нов живот. Усещането на ритничето ни е необходимо, за да напомни за състоянието ни, за да ни доближи до вълшебството, което носим. Нетърпението да имаме контакт става все по-силно...

Движенията, които бременната усеща от страна на бебето първоначално, могат въобще да бъдат изпуснати за регистриране от нейна страна. Лесно е да се вземат за движение на червата. Отчетливо „първото ритниче“ може да се разграничи между 16 и 25 гестационна седмица. Жените, за които това е поредна бременност, разпознават физическите заложби на бебето по-рано, още от 13 г.с., докато при „първескините“ е по-вероятно да се случи към края на посочения срок. По-вероятно е движенията на бебето да се засекат при спокойно състояние, но не и седейки или лежейки.
 

Първите движенията...

Първите движения на бебчо се описват като „пърхане на пеперуда“, "нервно потрепване", особености на перисталтиката. С напредване на бременността, особено през третото тримесечие, вече може отчетливо да се различи дори ритник от разместване на лакът. Не си мислите обаче, че мъничето просто само си спи в корема. Нищо подобно, то извършва около 30 движения на час. Движенията, напротив, се ограничават с напредването на бременността. От края на второто тримесечие те са по-силни не само защото бебето вече е по-едро, но и мястото в матката не стига.


 

NEWS_MORE_BOX

"Мамо, танцувам и спя!"

Към 28 гестационна седмица движенията на бебето стават част от ежедневието на бременната. От тогава специалистите дори препоръчват жената да следи за редовната им проява и при по-дълги периоди на прекъсване да ги стимулира. Как? С движение, подскок, танц, музика, пеене, погалване... Бебето усеща всичко.

 

Активността на бебчо е различна през 24 часа на денонощието. Обикновено е по-жизнено точно тогава, когато майката се опитва да спи – между 21:00 и 01:00 ч. Тази активност на мъничето предизвиква промени в нейната кръвна захар. Не само заради това, не е препоръчително да се изпуска вечерята. Макар и лека, тя е важна.

Бебето реагира активно и на музиката. В повечето случаи, май, предпочита мама да ходи, просто, защото се наслаждава на полюшването, което се получава в околоплодния мехур.