Приемът на рибено масло по време на бременност подобрява паметта при децата и има трайно въздействие върху мозъчното им развитие.

 

Това сочи проучване, финансирано от Европейския съюз, представено по време на на 6-ия Световен конгрес по детска гастроентерология, хепатология и хранене.


 

Данните от него сочат, че децата, чиито майки са приемали рибено масло по време на бременност, имат по-добри умения за решаване на проблеми и по-устойчиво внимание на 10-годишна възраст.

 

Това е първото по рода си проучване, което изследва дългосрочния ефект от приема на добавки с рибено масло и фолиева киселина по време на бременност върху мозъчната активност на деца в училищна възраст.

 

В него участват 57 деца на 10-годишна възраст, които са подложени на функционален ядрено-магнитен резонанс на мозъка и на невропсихологични тестове.

 

Проф. Бертолд Колецко, ръководител на отдела по метаболитна и хранителна медицина в детската болница „Д-р фон Хаунер“ в Мюнхен, е един от авторите на изследването.

 

Той обяснява, че децата, родени от майки, приемащи докозахексаенова киселина като добавка по време на бременността, по-бързо се справят със сложни проблеми и показват по-добри резултати в тестовете за внимание.

 

„Качеството на хранене на майката по време на бързото ранно мозъчно развитие на плода по време на бременност има трайно въздействие върху мозъчната функция в училищна възраст“, коментира той.

 

По думите му жените трябва да бъдат насочвани преди и по време на бременност към пълноценен режим на хранене.

 

Директорът на Центъра за педиатрични изследвания в университета в Гранада, Испания, проф. Кристина Кампой, коментира на свой ред, че според изследването децата на майки, които са приемали рибено масло през втората половина на бременността, имат и по-добра памет.

 

Проучването показва още, че приемът на фолиева киселина не е довел до съществени изменения в мозъчната функция на изследваните групи деца.

 

Според неговите автори резултатите могат да се приемат като предварителни данни на този етап, заради малкия обхват на проучването, и отварят вратата за допълнителни по-мащабни  изследвания.

 

Източник:

https://www.news-medical.net/news/20210529/Fish-oil-supplementation-during-pregnancy-leads-to-improved-memory-in-children.aspx

https://www.espghan.org/

http://doi.org/10.1007/1-4020-3535-7_15