Точно както има различни основни кръвни групи, като тип А и тип В, ​​има и резус фактор -Rh фактор. Той представлява протеин, който може да присъства по повърхността на червените кръвни клетки. Около 85% от всички хора имат Rh фактор и се наричат Rh положителни, а тези които нямат фактор са Rh отрицателни.


Rh факторът се унаследява; т.е. родителите предават гените си на своите деца. Например, ако майката е Rh негативна и бащата е Rh положителен, плодът може да наследи Rh гена от бащата и да бъде Rh положителен. Има вероятност, обаче, да e и Rh отрицателен. Друга възжмоност е майката и бащата да са Rh отрицателни и двамата. То, тогава бебето също ще бъде Rh отрицателно.


Резус факторът има своята важна роля в протичането на бременността. Той може да причини проблеми, ако бременната е Rh негативна и плодът е Rh положителен. Това състояние се нарича Rh несъвместимост. Клиничните проявления на резус несъвместимсотта обикновено не настъпват при първата бременност, но те могат да се появят в по-късна бременност.При резус несъвместимост съществува риск Rh-отрицателна кръв на бременната да влезе в контакт с кръвта на Rh-положителения плод. В такъв случай организмът на бъдещата майка започва да произвежда антитела срещу Rh фактора. Тези антитела атакуват Rh фактора, а състоянието се означава като  "Rh сенсибилизация".


По време на бременността, бременната и плодът не споделят кръвни системи. Въпреки това, малко количество кръв от фетуса може да премине през плацентата в цикрулацията на жената. Състоянията, при които тази ситуация може да възникне са например по време на раждането, когато от родилните пътища кръв от плода може да премине в съдовата система на родилката. 


Обменът на кръв между плода и бременната е вероятен и при провеждането на изследвания като амниоцентеза, изследване на хорионни възли или състояния като кървене по време на бременност или травма на коремната стена. Също така е възможно да се развият антитела след аборт, извънматочна бременност или индуциран аборт. 

 

NEWS_MORE_BOX


По време на първата бременност с Rh-негативна жена с Rh-положителен плод, резус несъвместимостта не се проявява клинично, защото бебето често се ражда преди бременната да развие антитела. Ако превантивно лечение не е приложено по време на първата бременност и жената по-късно забременее с Rh-положителен плод, бебето е изложено на риск от болест на Rh.


Проблеми по време на бременността могат да възникнат, защото Rh антителата от Rh-сенсибилизираната жена преминат през плацентата и атакуват кръвта на Rh-положителения плод. Антителата унищожават някои от ембрионалните червени кръвни клетки. Това причинява хемолитична анемия; т.е. червените кръвни клетки се разрушават по-бързо, отколкото те могат да бъдат заместени.


Червените кръвни клетки пренасят кислород до всички части на тялото. Без достатъчно червени кръвни клетки плодът няма да получи достатъчно кислород. Хемолитичната анемия е сериозно състояние и може дори да бъде фатална за фетуса.


Следи следващите статии, за да разбереш какво би трябвало да бъде адекватното поведение при резус несъвместимост.