Резус факторът е протеин, който може да се намери на повърхността на червените кръвни клетки. Ако кръвни клетки имат този протеин, то пациентът се определя като резус положителен. Ако кръвни клетки нямат този протеин, то той е отрицателен. „Положителната“ или „отрицателната“ част от кръвна група, като В положителна или А отрицателна, се отнася до резус статуса.

 

По време на бременност могат да възникнат проблеми, ако бременната е резус отрицателна, а плодът е Rh положителен. Разбира се, може да се приложи лечение за предотвратяване на тези проблеми.


 

Rh факторът се унаследява, което означава, че се предава от родител на дете генетично. Плодът може да наследи Rh фактора от бащата или майката. Повечето хора са Rh положителни, което означава, че са наследили резус фактора или от майката, или от бащата. Ако плодът не наследява резус фактора нито от майката, нито от бащата, тогава плодът е Rh отрицателен.

 

Когато една жена е с отрицателен резус фактор, а нейният плод е с положителен, се говори за Rh несъвместимост.

 

Когато кръвта на Rh-положителен плод попадне в кръвообращението на Rh-отрицателна жена, имунната ѝ система разпознава, че Rh-положителната кръв не е нейна, вследствие на което синтезира анти-разус антитела.

 

Тези антитела могат да преминат през плацентата и да атакуват кръвните клетки на плода. Това може да доведе до сериозни здравословни проблеми, дори фаталитет.

 

По време на бременност жената и нейният плод обикновено не споделят кръв. Но понякога малко количество кръв от плода може да се смеси с кръвта на бременната. Това може да се случи по време на раждането. Може да се наблюдава и при извършване на амниоцентеза или хорионбиопсия. Други състояния, при които може да се наблюдава смесване на майчината кръв с тази на плода са:

  • Кървене по време на бременност;
  • Опити за мануална промяна в положението на плода с главата надолу за раждане (преместване на плода от седалищно предлежание);
  • Травма на корема по време на бременност.

Здравословни проблеми обикновено не възникват по време на първата бременност на Rh-отрицателна жена с Rh-положителен плод. Това е така, защото организмът на бременната не синтезира много антитела. Но ако не се приложи лечение по време на първата бременност и жената по-късно забременее отново с Rh-положителен плод, организмът ѝ ще произведе повече антитела. Големият брой антитела от своя страна излагат на риск бъдещия плод.

 

По време на бременност Rh антителата, произведени в тялото на жената, могат да преминат през плацентата и да атакуват кръвните клетки на плода. Това може да причини сериозен тип анемия в плода, при която червените кръвни клетки се разрушават по-бързо, отколкото тялото може да замени.

Червените кръвни клетки пренасят кислород до всички части на тялото. Без достатъчно червени кръвни клетки, плодът няма да получи достатъчно кислород. В някои случаи плодът или новороденото загива заради анемия. Rh несъвместимостта може да причини и жълтеница при новородено.

 

Проблемите по време на бременност, причинени от резус фактор несъвместимостта, могат да бъдат предотвратени. Целта на лечението е да ограничи производството на антитела от организма при отрицателен резус фактор на бременната жена на първо място. Това се прави, като се установи резус факторът на кръвта още в първите седмици на бременността и ако е необходимо, се започне лечение за предотвратяване образуването на антитела.

 

Референции:

American College of Obstetricians and Gynecologists, 2022