Учени от Единбургския университет разработват лесен диагностичен тест за откриване на ектопична (извънматочна) бременност.

 

Изследователите са установили, че при жените с ектопична бременност се регистрират значително понижени нива на специфичен протиеин нарачен активин В.

 

Според авторите на изследването, откритието ще даде основа за създаване на лесен и ефективен кръвен тест за ранно откриване на извънматочна бременност.

 


Всяка бременност, при която оплодената яйцеклетка се развива извън маточната кухина, се нарича извънматочна или ектопична. Характерна е само за човека и в повечето случаи не може да се диагностицира при първия преглед и в самото начало на бременността.

 

Въпреки, че точните причини и механизми за възникването на извънматочната бременност не са открити, учените считат, че основните проблеми са нарушения в транспорта на оплодената яйцеклетка през маточната тръба, и нейното нормално имплантиране.
 

Рискови фактори, които повишават честотата на поява на това патологично състояние са:

  • предишни инфекции на маточната тръба, тазово-възпалителна болест, най-често причинена от хламидийна инфекция - инфекциозният процес нарушава двигателната активност на ресничките в маточните тръби, с което придвижването на зиготата се забавя и впоследствие тя се имплантира неправилно
  • предишни хирургически интервенции в областта на маточната тръба
  • преживяна извънматочна бременност
  • напреднала възраст на жената
  • тютюнопушене
  • бременност, осъществена чрез помощта на ин витро методи
  • повишени нива на естрогените и прогестерона - има все още неубедителни доказателства за тяхното значение, но се смята, че тези хормони забавят придвижването на зиготата през маточните тръби, с което и повишават риска от евентуална извънматочна бременност


Най-честото усложнение на извънматочната бременност е руптурата на маточната тръба, водеща до обилен вътрешен кръвоизлив. Състоянието налага спешна оперативна намеса, в противен случай може да има летален изход.

 

В случай, че извънматочната бременност не бъде своевременно диагностицирана, може да се стигне до отстраняване на маточната тръба и дори до стерилитет.

 

Именно стерилитетът е най-честото усложнение, което се среща близо при 50-60% от жените.

 

Ранното диагностициране и прекъсване на извънматочна бременност може да предотврати бъдещи фертилни проблеми, категорични са учените.