Поради редица социални промени в съвременното общество, броят на жените, които чакат повече време преди да заченат, расте прогресивно. Това става причина клиничните изследователи често да снабдяват бъдещите майки с информация относно рисковете при т.нар. „напреднала майчина възраст“ (advanced maternal age >35 г.). Например статистика от 2002 г., публикувана в Journal of Medical Screening, посочва, че вероятността детето да се роди с хромозомни отклонения при 35-годишна възраст на майката е 1 на 338, на 40-годишна - 1 на 84, на 45-годишна - 1 на 32.

 

Интересът към здравето на майката е разбираем и естествен. Напоследък обаче ролята на бащиното здраве започва все повече да се измества към изследователския център. Така, например, голямо и ново проучване извади данни, според които децата на бащи над 45 години са сравнително по-изложени на риск от преждевременно раждане и от усложнения (като ниско тегло и дори припадъци).


 

Учените от Станфорд са анализирали данни от повече от 40 милиона раждания между 2007 г. и 2016 г. и са открили, че при децата на мъже на 45-годишна възраст има 14% по-висок риск от преждевременно раждане, а при тези на мъже на 50-годишна възраст - 28% по-голям риск. Причината за тези резултати е, че над 35-годишна възраст мъжете натрупват по две нови мутации в ДНК-то на сперматозоидите с всяка изминала година.

 

Изследователите споделят, че най-възрастният баща е бил на 96 години, но това не означава, че възможностите на бащинството са неограничени. Разбира се, данните касаят новородените и не могат да се генерализират върху здравето на порасналите деца. Но, ако нещо може да се заключи от тази информация, то това е следното: въпреки че сме свикнали да оценяваме факторите покрай майчиното здраве за определящи здравето на бебето, всъщност раждането на здраво дете е „отборен спорт“. Явно е време да се въведи и нов термин - "напреднала бащина възраст".

 

Проучването е публикувано на страниците на The British Medical Journal.