Вероятният ден на раждането вълнува още със самото установяване на втората чертичка на теста за бременност. А и това е дата, която често ще чуваме в женската консултация след регистриране на бременността, не по-малко от първата дата на последната редовна менструация.
 

Как да преценим кога да очакваме раждането?

Знаем, че бременността продължава 9 месеца, но това е твърде относителен срок. Когато започнем да се интересуваме от темата, откриваме, че нормално раждането се случва около предполагаемия термин, няколко седмици преди или десетина дни след него. А и малко объркващо ни е в началото изчисляването на важната дата, тъй като специалистите работят със своите таблици и изчисления – те включват в периода и онези около 2 седмици, в които все още зачеването не е било факт, докато ние се опитваме да познаем деня, в който чудото се е случило...

Акушер-гинеколозите работят по теоретично изведени и на практика проверени формули, които им дават сравнително точен ориентир. Продължителността на бременността при всяка жена, всеки път обаче е строго индивидуална и тук, още повече, както в медицината въобще правилата не важат. Прието е, според проучвания и медицинската практика, че бременността продължава 280 дни, като тя може да не достигне съвсем този срок или напротив да го надхвърли по изключение.Това зависи много основно от няколко фактора:

 

  • И за продължителността на бременността от значение е продължителността на менструалния цикъл. Докато продължителността на лутеалната фаза – този период, които е след овулацията до следващото менструално кървене не варира особено, то продължителността на фоликулярната фаза и времето на овулацията  – узряването на яйцеклетката и отделянето й далеч „не вървят по часовник”. Това е много индивидуален процес при всяка жена, различен е през различните жизнени период и дори цикли. В христоматиите се приема, че овулацията настъпва на 14-ия ден  (+/- 2 дни) при най-често срещаната статистически продължителност на менструалния цикъл от 28 дни. Колебанията в неговата дължина вече влияят и на датата на раждане. Колкото по-къс е менструалният цикъл, толкова датата на раждане ще е преди определения термин и обратното. Добре е все пак да се спомене, че като норма на продължителност на менструалния цикъл се приема протичането му в срок от 21 до 31 дни.
  • Често се случва и жените да не помнят точно първия ден на последната редовна менструация. Това, разбира се, не е особено фатално при наличие на съвременната апаратура, с която разполагат акушер-гинеколозите и други начини за определяне на възрастта на ембриона и фетуса, но все пак е важен измерител.
  • Темповете на развитие на бременността и плода също са строго индивидуални. „Узряването” при всеки настъпва различно. За нормално се смята бебето да се роди десетина дни преди или след термин, както показва практиката в две трети от случаите. В останалите събитието се случва +/- 5 дни.
NEWS_MORE_BOX

   
Съвременната медицина приема, че удължаването на срока на бременността след термин е свързано с повече рискове. Ето защо, въпреки че има случаи на щастливо завършили бременности много след термин, се предприема индуциране на раждането при липса на признаци на започваща родилна дейност след тези 7-10 дни след термин. Иначе, известен е случай на бременност, продължила 389 дни, което е повече от 5 седмици или почти 13 месеца, но това е повече от изключение, освен това случаят е бил стриктно наблюдаван от медицински екип.

И така, бременността продължава 280 дни, което се равнява на 40 седмици. Ходът й се проследява по седмици. Иначе това са 9 календарни месеца и малко или, за по-точно измерване, 10 лунарни месеца, които се състоят от 28 дни или от 4 седмици всеки.

За това как сами да получите термина, ви предлагаме една от най-използваните формули в акушерската практика – формулата на немския лекар Франц Карл Нагел (Naegele). Терминът се изчислява като към първата дата на последната редовна менструация се прибави 1 година, след което се извадят три месеца и най-накрая се добавят 7 дни. Пример: датата на последната редовна менструация е 18 март 2012 г. - прибавяме 1 година и получаваме 18 март 2013 г. – от тази дата изваждаме 3 месеца и стигаме до 18 декември 2012 г. – допълваме 7 дни и вече имаме 25 декември 2012 г.