Раждането на здраво доносено дете е естествен завършек на бременността. Подготовката на жената и в частност на меките родилни пътища за преминаването на плода през тях започва около 20 дни преди да настъпи самото раждане. Това е от важно значение, за да може вагиналното раждане да протече максимално плавно и без усложнения както за плода, така и за майката.
 

Първи признаци, които показват скорошно настъпване на раждането

 
1. Узряване на маточната шийка – по време на периода на раждане на плода маточната шийка подлежи на силно разтягане. За да се повиши нейната разтегливост, подготовката и започва предварително. Около 20 дни предварително започва постепенно скъсяване, размекване и разширение на маточната шийка. Тези промени акушер-гинекологът установява при провеждане на вагинален преглед. 
 
2. Спускане на маточното дъно – в края на бременността около месец преди да настъпи раждането плода се спуска с предлежащата си част, която обикновено е главичката на плода и заема равнината на входа на таза. При наличие на тазово-фетално несъответствие такова спускане може да не настъпи, което е показател, че раждането по вагиален път може да е затруднено.
 
Жени, на които им предстои раждане за първи път усещат спускането на  плода около месец по-рано. При многораждали жени това спускане може да настъпи няколко дни преди започване или в деня на самото раждане. Поради спускането на плода, върху пикочния мехур на жената се оказва по-голям натиск, което е свързано с по-чести  позиви за уриниране.
 
3. Няколко седмици преди да настъпи раждането на плода се увеличава вагиналното течение на жената.
 
4. Увеличават се подготвителните контракции – те се различават от родилните контракции по тяхната продължителност, която е сравнително кратка, липсата на болка и непериодичност. Подготвителнните контракции може да достигнат около 15 -20 за едно денонощие.
 

Раждане – причини за неговото настъпване

Продължителността на бременността при човек е 280 дни, считано от първия ден на последната редовна менструация. Малък процент от децата се раждат на датата на термин. След 38 гестационна седмица раждането може да настъпи във всеки един момент, а плодът се смята за развит и готов за самостоятелен живот извън майчината утроба.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Според някои учени настъпването на раждане е в резултат на преразтягане на маточната кухина на майката, друга теория е намаляване на прогестероновия синтез в края на бременността. Основна функция на прогестерона през бременността е предпазване на маточната гладка мускулатура от съкращаване.
 
Раждането условно може да се раздели на три периода. Първият период започва с изпадане на слузната запушалка на цервикалния канал. По време на бременност нейната функция е защитна – предпазва от преминаване на инфекция към маточната кухина. Нейният цвят е белезникав и може да има следи от кръв.
 
През първи период на раждането се разграничават две фази:
  • 1. Латентна фаза и
  • 2. Активна фаза.
 
Латентната фаза е периодът до достигане на 4 сантиметра разкритие. Контракциите по време на тази фаза не са регулярни.
 
Активната фаза започва след като жената достигне до 4 сантиметра разкритие и продължава до достигане на пълно разкритие 10 сантиметра, след което започва втория период на раждането. Околоплодният мехур може да се спука през целия първи период и да настъпи изтичане на водите. Маточните контракции през този период стават по-силни и под тяхното действие постепенно се достига до максимално скъсяване и разширяване на маточната шийка.
 
Първият период на раждането може да има различна продължителност при жените. При първа бременност, процесите на скъсяване и разширение протичат по-бавно. При многораждали жени продължителността може да е значително намалена.