1. Първи период на раждането -

Изглаждане и разширение на маточната шийка

През първия период на раждането благодарение на започналата конткрактилна дейност на матката се получава изглаждане и разширение на маточната шийка. Разширението се измерва периодично от акушер-гинеколога в сантиметри. През този период разкритието трябва да достигне към 10 см.

Първият период е най-продължителен и обикновено продължава към 12 часа при първо раждане и към 8 часа за второ.

Първият период на раждането има три фази.
 

1.1. Латентна фаза


Обикновено жените не различават латентната фаза. При нея периодите между контракциите все още не са еднакви или контракциите все още не са станали регулярни. Те не са така силни и макар болезнени, което ги отличава от предварителните, са търпими. С напредване на времето обаче те стават все по-осезаеми. Смята се, че това е най-продължителният етап от раждането.

Затова че все още контракциите не са така болезнени и чести, позволява извършване на обичайните дейности и свободно движение.

Разширението на маточната шийка при латентната фаза достига 4 см.
 

1.2. Активна фаза

Признак за преход на раждането в следващата активна фаза е, когато заради контракция не сте в състояние да говорите. Тогава вече трябва да се намирате в здравното заведение.

Контракциите зачестяват. Появяват се на всеки 3-4 минути, като всяка от тях продължава по 60 секунди.

NEWS_MORE_BOX


Разширението, което се постига, е между 4 до 7 см. Околоплодният мехур обикновено се пука спонтанно след достигане на 4 см разкритие.
Разширяването на маточната шийка се ускорява – постига се по сантиметър на час.

Заради нарастващата болезненост на контракциите жената инстинктивно се съсредоточава върху тях. Това, което помага на този етап, е бавното, леко дишане. От значение е между контракциите да се почива, за което от полза е всяка предварителна подготовка по медитиране и други релакс техники. Умението за отпускане, макар и кратко по време на раждането, допринася за по-лесното разширение на маточната шийка, освен че пести сили.

Могат да се сменят пози, да се правят масажи, студени или топли компреси. Ходенето, стоенето или седенето в изправено положение могат само да помогнат родилния процес.


Продължението на материала