Множество са ортопедичните заболявания и травматични състояния, които могат да повлияят хода на раждането и бременността. Но какво е реално тяхното значение за този специален период в живота на жената?


1.    Вродена луксация на тазобедрената става

Заболяването е познато още от времето на Хипократ. В някой региони на България честотата му е значително завишена. От него страдат най-вече жените.

Причините за възникване на вродената луксация са различни – преди всичко се счита, че се дължи на генетични фактори, определящи фамилна ставна халтавост. Рискови фактори за поява на състоянието са многоплодната бременност, намаленото количество на околоплодната течност (олигохидрамнион), седалищното предлежание на плода и туморите на матката.

Вродената луксация на тазобедрената става в някои случаи може да бъде диагностицирана веднага след раждането. Клинично се наблюдават асиметрични бедрени и глутеални (седалищни) кожни гънки, разлика в дължината на двете крачета при едностранна луксация, ограничена подвижност. Прохождането е по-късно, походката е с накуцване (при едностранна увреда) и поклащне на тялото – т.нар. "патешка походка".

Именно, ограничената подвижност (трудна абдукция – разтваряне встрани на долните крайници) се явява проблем при естественото вагинално раждане при жени с вродена луксация на тазобедрената става.

Лекарят е този, който преценява как ще се извърши раждането. При решение за вагинално раждане то може да се извърши в странично положение, ако гръбното причинява дискомфорт у родилката. При болка в тазобедрената става поради абдукцията на крайника задължително се извършва обезболяване. Това позволява по-широко разтваряне на долните крайници на родилката и увеличаване на диаметрите на тазовите плоскости, през които преминава плода. В редки случаи се налага раждането да се извърши чрез Цезарово сечение.2.    Фрактури на тазобедрената става

Тези фрактури са свързани с остеопорозни процеси в края на бременността. Причина за появата им са: повишеният синтез на хормони от надбъбречните жлези през третия триместър, хипопластични паращитовидни желзи (отделят паратхормон, който има значение за калциево-фосфорната обмяна и съответно здравината на костите), липса на калций в приеманата от бременната храна. Значителното увеличение на телесното тегло по време на бременността също подпомага трофичните изменения в ставата и фрактурирането на костта.

 

NEWS_MORE_BOX


Бременните се оплакват от болка и ограничена подвижност в ставата, което може да се окаже пречка за вагинално раждане. Известни са множество случаи на жени, със счупване на тобедрената става, които след оперативно лечение възстановяват подвижността на долния си крайник и раждат безпроблемно по естествен път.


3.    Фрактури на таза

Счупванията на таза са обикновено резултат на тежки травми. Фрактури без разместване на костните фрагменти не са пречка за вагинално раждане. Изкривяването на входа и изхода на таза имат значение за естественото раждане.

Фрактури на таза се получават често при сблъсък между автомобил и пешеходец. Страничният удар променя диаметрите на входа на таза, а предният – на изхода. Ударът в сакроилиачните стави променя размерите и на входа и на изхода. Това може значително да затрудни раждането. Важното в случая е, че тазовите фрактури не са абсолютна индикация за Цезарово сечение.

Липсата на костни частици в родилния канал, получени при счупването, поволяват да се пристъпи към естествено раждане. За зарастването на фрактура са необходими около 6 седмици, но тя не е противопоказание за извършване на адекватни напъни по време на родилната дейност.

Независимо какво е ортопедичното заболяване или каква е костната фрактура акушер-гинекологът е медицинският специалист, който взема решение как да се извърши родоразрешението. За да бъде всичко наред, необходимо е бременната жена да има доверие в лекаря си и да вярва в неговите компетенции.