Ракът на гърдата е заболяване, при което в тъканите на гърдата се образуват злокачествени (ракови) клетки. 

 

Гърдата е изградена от лобове и канали. Всяка гърда има 15 до 20 секции, наречени лобове.


 

Всеки лоб има много по-малки секции, наречени лобули. Лобулите завършват с десетки малки жлези, които произвеждат мляко. Лобовете, лобулите и жлезите са свързани с тънки тръби, наречени каналчета.

 

Всяка гърда има също кръвоносни и лимфни съдове. Лимфните съдове пренасят лимфа между лимфните възли.

 

Лимфните възли за разположени из цялото тяло. Те филтрират лимфата и съхраняват белите кръвни клетки, които помагат в борбата с инфекциите. Групи лимфни възли се намират близо до гърдите в аксилата (под мишницата), над ключицата и в самите гърди.

 

В някои случаи ракът на гърдата се среща при жени, които са бременни или току-що са родили. Ракът на гърдата се появява приблизително веднъж на всеки 3000 бременности. Среща се най-често при жени на възраст между 32 и 38 години. 

 

Тъй като средната възраст за първо раждане при жените нараства е вероятно броят на новите случаи на злокачествени образувания в гърдата да се увеличи.

 

Поставянето на диагноза рак на гърдата при бременни жени и кърмачки може да е трудна в ранните стадии на заболяването.

 

По време на бременност или след раждане гърдите обикновено стават по-големи, по-твърди и по-плътни. Това се случва  поради нормалните хормонални промени, които настъпват по време на бременността. Тези промени могат да затруднят откриването на малки бучки и поради това диагнозата на заболяването се поставя на по-късен етап.

 

Изследванията на гърдите трябва да станат част от пренаталните и постнаталните грижи.

Могат да се използват следните тестове и процедури:

  • Физически преглед;
  • Ехография на млечна жлеза;
  • Мамография – рискът за плода е минимален. Но мамографиите при бременни могат да изглеждат отрицателни, въпреки наличието на злокачествено заболяване;
  • Биопсия

 

Ако бъде открит тумор е необходимо провеждане на редица изследвания. Решението за най-доброто лечение се основава на резултатите от тези изследвания и гестационната възраст на плода.

 

Тестовете дават информация за това колко бързо нараства тумора, колко вероятно е да се разпространи към други части на тялото и колко вероятно е да се постигне желан ефект от лечението. Те могат да включват:

 

  • Тест за естрогенови и прогестеронови рецептори. Това изследване измерва количеството рецептори на естроген и прогестерон в злокачествената тъкан. Ако има повече естрогенови или прогестеронови рецептори от нормалното, ракът се нарича положителен за съответния рецептор. Този тип рак на гърдата може да расте по-бързо.
  • Тест за човешки епидермален растежен фактор тип 2 (HER2). Този тип рак на гърдата може да расте по-бързо и да се разпространи в други части на тялото. Може да бъде лекуван с медикаменти, насочени към протеина HER2 , след раждането.

 

Дадена злокачествена формация може да бъде описана като тройно негативна или тройно позитивна.

 

В случай на тройно негативна формация се има предвид, че клетките на изследвания тумор нямат естрогенни и прогестеронни рецептори или по-голямо от нормалното количество HER2 рецептори.

 

Ако в изследвания тумор се установят естрогенни, прогестеронни рецептори и по-голямо от нормалното количество HER2 рецептори, се касае за тройно положителен тумор.

 

Тази информация е важна, за да бъде приложено най-доброто лечение. Има лекарства, които могат да стопират свързването на рецепторите с естроген или прогестерон и да спрат развитието на тумора. Други лекарства могат да се използват за блокиране на HER2 рецепторите на повърхността на раковите клетки на гърдата и да спрат тяхното развитие.