Никотинът може да нанесе значителни вреди върху развиващия се мозък на плода, ако бременната жена пуши, твърдят учени от Харвардското училище по обществено здравеопазване, съобщава The Telegraph.


Вредната съставка на цигарения дим уврежда области в мозъка, отговорни за поведението, което се свързва с повишена вероятност към  агресивно поведение и престъпни наклонности при вече възрастния индивид, смятат изследователите.


Заключенията им се базират на многогодишни мащабни проучвания и изследвания, в които са събрани данни от над 4000 души, чиито майки отчитат склонността си към вредни навици по време на бременността. Тази част на проучването е проведена в периода от 1956 до 1966 година.


През 1999-2000 година, когато децата на тези жени вече са на възраст между 33 и 40 години, изследователите проверяват съдебните им досиета. При анализа на данните учените стигат до извода, че децата на страстните пушачки, които са палили над 20 цигари на ден по време на бременността, имат проблеми със закона много по-често от останалите. Над 30% от тях са  осъждани и са лежали в затвора, като сред тях имало и рецидивисти.


Склонността към престъпления и противообществена дейност се наблюдава и при двата пола, уточнява проф. Джеймс Уолкър един от авторите на труда.


Все още учените не са в състояние да разберат механизма, по който тютюнопушенето влияе върху поведението на бъдещото дете. Предполага се, че съдържащите се в цигарите токсични вещества влияят върху развитието на плода и по-точно върху нервната му система. Засега учените напълно категорично отбелязват едно, пушенето по време на бременност е изключително вредно за бъдещото развитие на детето.