Химическото вещество котинин, съдържащо се в цигарения дим предизвиква верижна реакция в женския организъм и може да провокира извънматочна бременност.
 

 

Котининът е вторичен продукт, отделящ се при усвояването на никотина от човешкия организъм, който се открива в кръвта до 48 часа след запалване на цигара и може да бъде индикатор за тютюнопушене.


Експерти от Единбургския университет провели изследване, резултатите от което показват, че химикалът котинин повишава нивото на протеина  PROKR1 в маточните тръби.

 


Протеинът не позволява на мускулната тъкан на маточните тръби да се съкращава нормално, което повишава риска от прикрепяне на оплодената яйцеклетка извън матката. При такава патология на развитие на бременността, оплодената яйцеклетка се имплантира във фалопиевата тръба, много по-рядко в яйчника или в коремната кухина. Извънматочната бременност е сериозен гинекологичен проблем и изисква взимането на спешни медицински мерки за живота и здравето на жената.

 

Когато ембрионът се имплантира извън матката, то не може да се осигури необходимите условия за развитие на бременността.


При пушачките, които са имали извънматочна бременност концентрацията на PROKR1 във фалопиевите тръби била два пъти по-висока отколкото при непушачките, чиято бременност  протекла нормално.
 

 

Според авторите на изследването пушенето увеличава риска от развитие на ектопична бременност четири пъти

 

Специалистите напомнят, че едно от най-честите усложнение на извънматочната бременност е руптурата на маточната тръба. Ако не се вземат бързи и адекватни оперативни мерки може да настъпи хиповолемичен и хеморагичен шок, който е животозастрашаващо състояние.

 

При усложнения може да се наложи отстраняването на маточната тръба (салпингектомия). Ако обаче жената има проблеми и с другата тръба, например предишни операции, запушване и т.н. съществува огромен риск от стерилитет. Именно стерилитетът е най-честото усложнение, което се среща близо при 50-60% от жените.