Ниски нива на добър холестерол се установяват при децата, родени от майки, пушили през бременността, показват данните от ново австралийско изследване.


Малкото липопротеини с висока плътност или HDL холестерол повишават риска от развитие на сърдечни проблеми. В по-късна възраст могат да се наблюдават случаи на сърдечни пристъпи и инфаркт, се споменава в публикация на онлайн изданието на European Heart Journal.


В работата си медиците проследяват здравословното състояние на 405 здрави осемгодишни деца и установяват, че тези, на които майките са пушили по време на износването им, имат ниво на добър холестерол 1,3 mmol/L. Тази стойност е под нормата от 1,55 mmol/L и показателите на останалите деца в изследването.


Все още не е ясен механизмът, по който тютюнопушенето на майката, се отразява на стойностите на липидите в кръвта при детето. Изследването показва само наличието на тази взаимовръзка.


Според ръководителя, Дейвид Целермайер професор по кардиология от Университета на Сидни, тревожното е, че ефектът има траен характер, след като се отчита 8 години след раждането на децата.


Процентът на бъдещите майки, които не оставят цигарата, все още е висок – повече от 15% в Западните страни. За България все още не разполагаме с точна статистика, но картината на пушеща бременна е често срещана.

 

NEWS_MORE_BOXВ момента у нас тече кампанията „Бременност без тютюнев дим”, организирана от здравното министерство и ІІ АГ болница „Шейново” с подкрепата на УАГБ „Майчин дом”, І АГ „Света София” и пациентската организация „Зачатие” и фондацията „Искам бебе”. Като част от кампанията се предвижда проверка затова дали се спазват правилата за пушене в болниците в страната и, конкретно, в родилните отделения и измежду бременните.


Проф. Целермайер е категоричен, че децата на жените, пушили през деветте месеца, трябва да се наблюдават специално за фактори на коронарно заболяване. Високото артериално налягане и високият лош LDL холестерол са опасен симптом при тях. Излагането на тези деца на пасивно пушене или по-късно запалването на цигара от тях, увеличава рисковете им за сърдечно-съдово заболяване, коментира ученият.