Пуерпериумът започва от раждането на плацентата и продължава до отстраняването на измененията в организма на родилката, причинени от бременността и раждането. Обикновено продължава около 6-8 седмици. 

 

През този период се възстановяват анатомично и физиологично органите на майката, като най-голяма промяна търпят матката, маточната шийка и вагината, а също и общото състояние на жената.


 

Общото състояние след раждането също е променено в повечето случаи. Жени се чувстват уморени заради положените усилия. Често те са жадни поради обилното изпотяване и кръвозагубата.

 

Пулс

В първите дни състоянието на пулса е от голямо значение за оценка на здравето на майката. При нормално протичащ послеродилен период пулсът е добре напълнен, ритмичен и може дори да е леко забавен. 

 

Особено внимание трябва да има при ускоряване на пулса, когато температурата е нормална и липсват сърдечносъдови заболявания. Това отклонение обикновено е белег на започваща инфекция или тромбоза

 

Температура

При по-голяма част от родилките в първите дни на пуерпериума температурата може да бъде повишена с няколко десети, което се обяснява с попадането в кръвното русло на разпадни продукти от плацентата и маточната стена. 

 

Друга причини за покачването на температурата в първите дни на пуерпериума може да е инфектирането на охлузвания или леки разкъсвания на меките родилни пътища. Задържането на температурата над 38 градуса за 3 дни и повече трябва да насочи вниманието към инфекциозно заболяване. 

 

Всекидневни нужди

Травматизирането на аналната област  по време на раждането може да доведе до запек. Спонтанното ходене по голяма нужда се появява към 3-5-ти пеурперален ден. Тогава се възстановява тонусът на дебелото черво. Хемороидите по време на бременността и раждането обикновено изчезват в пеурпериума.

 

Ендокринната система постепенно възстановява също изходното си ниво – щитодивната жлеза и паращитовдините жлези наподобяват функционално състояние близко до това преди забременяването.

 

Кожа

След раждането мускулите на коремната стена възстановяват тонуса си значително по-бързо отколкото кожата, поради което тя остава отпусната. Стриите се запазват като тесни, бели и блестящи белези. 

 

Пигментацията по гърдите, вулвата и корема намалява, но не изчезва, а тази по лицето избледнява. Най-силно изразена пигментация остава по външните полови органи.

 

NEWS_MORE_BOX

Полови органи

Повърхностните увреждания на външните полови органи като охлузвания и леки разкъсвания заздравяват в първите дни на пуерпериума. Цервикалният канал започва да се затваря постепенно, като на 3-5 ден отворът му е около 2 см, а към края на втората седмица е напълно затворен. 

 

Матката след раждането започва да намалява по размери и да се спуска обратно в таза. През първите 24 часа матката има елипсовидна форма и с всеки изминал ден става все –малка, по-твърда и прибрана. Така към 9-ти ден на пуерпериума матката вече има крушовидна форма и е малко над симфизата (венерения хълм), а на 20-21-ти ден се е прибрала в малкия таз.

 

След отлепването на плацентата от маточната лигавица се открива една голяма рана в ендометриума. Дегенеративните процеси обхващат раната и матката започва да отделя отпадни материи, които се наричат лохии. 

 

При нормално протичащия пуерпериум лохиите стават все по-оскъдни по количество и по-светли на цвят с времето, като към 4-6 седмица след раждането тяхното отделяне спира окончателно. Тогава маточната повърхност е трайно покрита с нов епител. 

 

В първите дни лохиите са предимно кървави, на 4-6 ден към тях се прибавят и некротизирали части и те приемат нечисто кафяво-черен цвят. В следващите дни продължават да избледняват и стават жълтокафеникави, след 10-тия ден от раждането стават слузнобелезникави.

 

По време на пуерпериума жените изпадат в състояние на аменорея (липса на менструация), което е нормален процес, и започват да отделят кърма така необходима за растежа и развитието на бебешока.