Позволено ли е на бременната жена да пътува? Вероятно това е въпрос, интересуващ много от бъдещите майки. Отговорът никога не може да бъде категоричен. Той зависи от срока и начина на протичането на бременността, превозното средство и продължителността на пътуването, общото състояние на бъдещата майка.

 

1. Пътуване с влак


Неудобството в пътуването с влак са вибрациите и постоянната седяща поза, причиняваща болка във врата и гърба на бременната. Изминаването на големи разстояния изморява жената, а това от своя страна може да доведе до преждевременно раждане. Хубавото в слаучая е, че бременната има възможност да прави кратки разходки в коридора на вагона. Пътуването с влак е сравнително безопасно. Ако бъдещата майка може да изрази предпочитания, най-добре би било да предпочете да пътува в спален вагон.

 

2. Пътуване в самолет

За пътуване на големи разстояния това е най-удобният транспорт. Бременната се изморява по-малко, може да се разхожда в пространството между седалките и дори да запази място в самолета в близост до тоалетната за нейно удобство. По време на полета тя има възможност да прави различни упражнения за разтягане, за да тонизира мускулатурата си и да намали умората от седяща поза. При пътуване със самолет е важно жената предварително да се запознае с условията на самолетната компания, касаещи бременните. В повечето компании важи следното правило: полет във вътрешна линия е разрешен до 36 г.с., а в международнадо 32 г.с.

NEWS_MORE_BOX

 

3. Пътуване с автомобил

Пътуването с автомобил е подходящо през цялата бременност. За да бъде безопасно, е необходимо бременната да спазвя няколко правила.

 

  • Бъдещата майка трябва да подбере широки и удобни за пътуване дрехи, които ще й осигурят температурен комфорт. Подготовката на достатъчно количество течности и храна преди пътуването са също от значение.
  • Нарастналият корем не е извинение за премахване на предпазния колан в автомобила. Използват се или специални колани за бременни или лентите на предпазния колан се поставят по начин, непозволяващ притискане на корема. Бебето е добре защитено в майчината утроба. Околоплодната течност и еластичните маточни стени го предпазват от травми.
  • Препоръчително е, ако жената се вози отпред, да изтласка седалката си възможно най-назад. Така при евентуално отваряне на въздушната възглавница. травмата за нея и бебето ще бъде по-малка.

 

  • На всеки час пътуване е задължителна 10-минутната почивка. Краткото разтъпчване около автомобила подобрява кръвообращението на крайниците и предотварятва статичната умора у бременната.

* Пазете се от инциденти!

Какъв е биомеханизмът на автомобилната травма? Добре е да знаете...

 

При автомобилен инцидент, в резултат на рязкото спиране, долните коремни органи се притискат от предпазния колан и гръбначни стълб на бременната. Налягането в матката се увеличава – в някои случаи 10 пъти повече отколкото по време на раждане. Сърдечната дейност и на майката, и на плода се забавят.

 

По време на удара матката се удължава и сплесква към предната коремна стена. Степента на деформацията й зависи от скоростта на спиране и еластичността й. Известни са случаи, при които рязкото спиране може да причини маточна руптура (разкъсване). Ако такава не настъпи, в резултат на еластичността си стените на матката произвеждат вълнобразно движение на околоплодната течност. Това предизвиква скъсяване на матката и екстремно повишение на интраутеринното налягане – пъпните съдове се пристискат силно, кръвообращението към плода може да спре. Тъй като рязкото покачване на налягането има много кратка продължителност, последиците за бебета са незначителни.

 

При автомобилно произшествие, освен разкъсване на матката, което е рядкост, могат да се наблюдават също пукане на околоплодния мехур, отлепване на плацентата, травми на майката и плода.

 

След всеки инцидент, без значение какво е транспортното средство, е задължително провеждането на обстоен ултразвуков преглед на плода, доказващ липса на травматизъм!