Вторият триместър от бременността за голяма част от жените е най-спокойният и най-плавно притичащият период. Измененията, които подготвят майчиния организъм за износване и раждане на бебето продължават. Този триместър е свързан и с едни от най-емоционалните събития през бременността, усещането на първите движения и установяване на пола...
 
Развиващият се плод осъществява двигателна активност през цялата бременност. Постепенното му нарастване и изпълване на маточната кухина все по-плътно осигуряват възможност за усещане на движенията му от майката. Те започват да се регистрират от нея най-често от  16 – 20 гестационна седмица. За жените, за които бременността е първа, това се случва по-късно, около 20  гестационна седмица.
 
При провеждане на ултразвуково изследване през втория триместър на бременността много често акушер-гинеколозите успяват с голяма точност да определят пола на плода. В зависимост от положението му по време на гинекологичния преглед това най-често се случва между 18 – 22 гестационна седмица.
 

Промени в организма на бъдещата майка

1. По време на бременността се наблюдават изменения, които са свързани с пигментацията на кожата. Областите, които най-често се засягат, са лицето, гениталиите, ареолите и кожата на корема.
 
Нарушенията, свързани с формиране на петна, които са с хиперпигментация по лицето се означават като chloasma gravidarum. Най-често се образуват по носа и бузите на жената.
 
Срединната линия, разположена между пъпа и перинемума на жената се означава като linea alba -  бяла линия преди забременяване. По време на бременност тя се пигментира и потъмнява и се означава като linea nigra. 
 
Настъпилите промени по кожата на жената по време на бременност са свързани с повишените нива на прогестерон и естрогени. Обикновено няколко седмици след раждане започва обратно развитие на хиперпигметираните области и при голяма част от жените потъмняването напълно изчезва. 
 
Отново поради увеличените хормонални нива по време на бременност при голяма част от жените може да се установи повишено окосмяване по лицето, ареолите или корема. 
 
Стриите по кожата започват да се образуват по време на бременност. Основни причини за тяхното формиране е бързото нарастване на тегло, както и въздействието на естрогените върху колагеновите влакна. Установено е, че за формирането на стрии основна предпоставка е генетичната наследственост. Най- често образуването на стрии е в областите на бързо нарастване и преразтягане на кожата – корема, бедрата гърдите. Първоначално те са розови ивици с различна дължина. След раждане те променят цвета си и стават седефено-бели, но не претърпяват пълно обратно развитие.
 
2. Бременността е период, който е свързан с нарушения в метаболизма на жената. Докато през първия триместър много често нивата на кръвна захар са ниски, то през втория триместър може да се наблюдава развитие на гестационен диабет. Това е захарен диабет, който се развива по време на бременност и след раждане нивата на кръвната захар се нормализират. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
През втори триместър плацентата се развива напълно около 14 – 16 гестационна седмица и започва да сентезира хормони. Под тяхно действие се наблюдава намаляване на инсулиновата чувствителност на тъканите. Поради това нивата на кръвната захар са повишени. Между 22 -24 гестационна седмица се провежда излседване ОГТТ – орален глюкоза толерантен тест, чрез който може да се установи развитието на гестационен диабет. Ранната диагностика и предприемането на правилен хранителен и двигателен режим са от важно значение за да се избегнат нарушения в развиващия се плод.
 
3. През втория тримесър на бременността – след 20 гестационна седмица може да се развие състояние на прееклампсия и еклампсия. Поради сериозността на това състояние е необходимо проследяване на стойностите на кръвно налягане. Основни признаци, които се появяват при високо кръвно налягане са главоболие, наличие на шум в ушите. Прееклампсията и еклампсията са свързани и с образуване на отоци, но за поставянето на диагноата е необходимо провеждане на допълнителни излседвания.