Следродилната депресия е състояние, в което нормалното настроение на жените след раждането е засегнато значително. Този проблем не бива да се пренебрегва, тъй като в много случаи е възможно да се задълбочи сериозно.

 

Поради тази причина група от изследователи от Медицинския факултет на Университета на Северна Каролина разглеждат редица биологични процеси при майките със следродилна депресия, за да разберат каква е разликата на жените с това състояние и тези без него. Те разкриват значителни разлики в техните B-клетки.


 

Следродилната депресия засяга 1 от общо 7 жени

Това нарушение влияе негативно на емоционалното състояние както на майката, така и на нейното дете.

 

Детайлите около състоянието, все още не са напълно изяснени.

 

Много биологични изследвания се фокусират върху възможни причинители и методи на лечение. Въпреки това за оптиламални резултати е препоръчително да бъдат предприети няколко различни методи, за подобряване на състоянието.

 

Не всяка проява на следродилна депресия е една и съща

Предходни проучвания анализират цялостно кръвни проби, докато екипът от Университета на Северна Каролина правят по-задълбочен преглед и изследваха различните компоненти на кръвта на различни жени.

 

В проучването са анализирани кръвни проби на 1500 жени от различен етнически произход, които са родили в срок до шест седмици. Диагнозата следродилна депресия е поставена на 482 от тях.

 

Методите, които изследователите използват при анализа на кръвните проби включват РНК секвениране, ДНК генотипиране и други.

 

Резултатите показват значителни разлики в B-клетките на жени със следродилна депресия.

 

В-клетките са важна част от имунната система. Те се активират, когато техният рецептор разпознае антиген и се свърже с него. След това активираните В-клетки произвеждат антитела, а също така отделят про- и противовъзпалителни фактори.

 

Изследователите разкриха индивидуални транскрипти на В-клетки, които са различни от тези при жените без следродилна депресия, регулирани отчасти от генетични варианти и ДНК метилиране.

 

За да потвърдят тези открития, те провеждат анализ на пътя, който предполага променено активиране на В-клетките и инсулинова резистентност.

 

Това е първото толкова голямо излседване направено за жени със следродилна депресия.

 

Заради това изследователите все още не са изяснили конкретната причина за настъпващите в B-клетките изменения и дали те не са резултат от нарушения, които настъпват в друга част на организма, предизвикани от появилата се следродилна депресия.

 

Проучването е публикувано в сп. Molecular Psychiatry.

 

Референции:

https://www.nature.com/articles/s41380-022-01525-7