Бременността е етап от живота на жената, през който настъпват множество промени, освен в организма и в психо-емоционалното й състояние. Някои изменения са характерни за началото на бременността и са белег за настъпването, а други са част от развитието и изграждането на новия живот в майчината утроба. 
 
Продължителостта на бременността се изчислява спрямо първия ден на последната редова менструация на жената. Нейната продължителност е 280 дни, а изчислена от момента на оплождането, времето за достигане на максимална зрялост на плода е 266 дни. Първият триместър от бременността обхваща периода на ембрионално развитие. През този период се формират органите на бъдещото бебе. Продължителността на ембрионалния период е до края на 9 гестационна седмица. 
 
Първият триместър е с продължителност до края на 13 гестационна седмица и през него настъпват характерни изменения.
 
1. Кръвотечение през първи триместър
 
При около 25% от жените през първите седмици след оплождането може да се наблюдава слабо вагинално кръвотечение. Неговата поява най-често е около дните на менструация. Друга причина за поява на слабо кръвотечение е периодът на имплантация на оплодената яйцеклетка – зигота към майчиния ендометриум.
 
Винаги при вагинално кръвотечение по време на бременност се налага консултация с акушер-гинеколог, особено ако то е обилно и съпроводено с болка ниско в коремната кухина.
 

2. Гадене и повръщане през първи триместър

Така нареченото „сутрешно гадене“  е резултат от повишаването на нивата на човешкия хорионгонадотропен хормон. Този симптом е характерен за началото на бременността и учените смятат, че около 85% от жените по време на бременност имат оплакване. При голяма част от жените през първите три месеца от бременността се наблюдава промяна във вкусовите навици.
 
Честото и обилно повръщане може да е съпроводено с дехидратация – обезводняване на жената и до увреждане на общото и състояние. В тези случаи може да се предприеме прием в болнично заведение.
 

3. Въздействие на хормона прогестерон върху женския организъм през първи триместър

Количеството на хормона се повишават през бременността и той е от изключително важно значение за поддържане на бременността. В началото секрецията му се осъществява от жълтото тяло на бременността в яйчниците, а след развитието на плацентата тя поема тази функция.
 
Прогестеронът осъществява въздействие върху гладката мускулатура – мускулатурата, участваща в изграждането на вътрешните органи и оказва релаксиращ ефект. Въз основа на това му дейстивие при много жени се наблюдава нарушение в дефекацията – запек. Появата на киселини по време на първия триместър от бременноста също е свързана в известна степен с действието на прогестерона.
NEWS_MORE_BOX
 
 
За да се подобри комфорта на жената е необходимо тя да консумира повече храни, богати на фибри като плодове и зеленчуци и да приема достатъчно количество вода през деня. За намаляване на киселините се препоръчва приемът на храна да е в малки количества на кратки интервали. Повдигането на възглавницата за спане също подпомага избягването на киселини по време на сън. Лютивите, киселите и храните с повече мазнина повишват появата на киселини.
 

4. Изменения в гърдите през първи триместър


Още в началото на бременността в гърдите на жената настъпват промени, поради повишаване на хормоналните нива. При много жени промените са свързани с лека болезненост и повишаване на чувствителността им, които са характерни и за периода на менструация при жените.
 

5. Чувство на отпадналост и умора

Началото на бременността е свързано с множество промени в майчиния организъм. Чувството на отпадналост и умора са често срещани симптоми през началните месеци.  Периодът на  бременността е свързан с промени в емоционалното състояние на жените, за нормалното и безпроблемно протичането е необходимо нейното спокойствие.