По време на бременността тялото на всяка жена преминава през редица промени, засягащи включително и кожата. Разбира се, промените не са задължителни при всяка една жена.

 

Кожата е жив орган, който ще се разширява около растящото и развиващото се бебе. Когато това се случи и в зависимост от генетиката на всяка една жена, може да се наблюдават:


 

  • Поява на стрии. Средно през бременността жената наддава с около 12 килограма. Това означава, че кожата на корема ще се разтегне, за да поеме растящото бебе и това може да доведе до стрии. Почти 90% от бременните жени получават стрии, които изглеждат като розови или червеникави ивици, минаващи по корема и/или гърдите. Твърди се, че използването на хидратиращи кремове и лосиони, които съдържат витамин Е и алфа-хидрокси киселини, помагат за предотвратяването на стрии. Не е медицински доказано, че тези средства имат пряк ефект върху стриите, но в никакъв случай не вредят. 
  • Линеа нигра е затъмнена вертикална линия по средата на бременно коремче. Това е естествена част от бременността, така че не може да се направи нищо, за да се предотврати появата ѝ. Добрата новина е, че обикновено избледнява малко след раждането.
  • Друга характерна промяна е така наречената „маска на бременността“. Тя се нарича още мелазма и хлоазма. Мелазмата причинява появата на тъмни петна по лицето. Тези петна най-често се появяват по челото и бузите и са резултат от повишената пигментация. Когато жената забременее, тялото й произвежда повече хормони, което води до увеличаване на пигментацията. Близо 50% от бременните жени показват някои признаци на „маската на бременността“. Тези кожни промени трябва да изчезнат след раждането. При изявата ѝ все пак се препоръчва консултация с дерматолог. За да се предотврати появата на „маска на бременността“, трябва да се използва добър слънцезащитен крем с най-малко SPF 30. По време на бременност кожата е изключително чувствителна и излагането на слънце увеличава риска да се появят тъмни петна по лицето.
  • През бременността, тялото произвежда 50% повече кръв, което води до по-голяма циркулация на кръвта през тялото на жената. Това увеличаване на кръвообращението кара кожата на лицето да сияе. Тялото също така произвежда достатъчно количество хормони, които карат мастните жлези да работят усилено, оставяйки лицето блестящо. И двете неща могат да доведат до „блясъка на бременността“, за който е известно. Ако кожата стане прекалено мазна, можете да се използват почистващ продукт без мазнини. Ако вече е съществувал проблем с акнето, то може да стане по-раздразнено по време на бременност. Допълнителните хормони в тялото  карат мастните жлези да отделят повече себум, което може да причини обриви. Необходимо е спазването на стриктна рутина на почистване, за да се предотврати този проблем. Почиствайте лицето си всяка вечер и всяка сутрин. Миенето на лицето повече от това може да доведе до изсушаване на кожата.

 

Референции:

1. Williams Obstetrics Twenty-Second Ed. Cunningham, F. Gary, et al, Ch. 56.
2. https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-health-wellness/skin-changes/