Хормоналните промени несъмнено влияят и на състоянието на кожата. И не само. Сега организмът се нуждае от повече течности и ако не ги получава се появява очевадна склонност на кожата да се дехидратира. Някои изменения са вследствие на механични фактори, като стриите по тялото.

Има жени, на които промененият хормонален статус им се отразява благотворно и кожата им, става по-чиста и лицето изглежда сияещо. При други се случва точно обратното.

Скоро след раждането тези неприятни явления преминават. Какво обаче можем да направим, за да намалим изявата им през бременността?...
 

1. Мазна кожа и акне


Хормоните на бременността стимулират мастните жлези, в следствие на което по кожата се отделя повече себум и тя започва да лъщи. Замърсяванията по кожата и мастният филтър запушват порите, не й позволяват да диша. Получават се натрупвания, които в комбинация с дейността на естествено намиращите се по кожата ни бактерии, провокират възпаления и акне.


 

NEWS_MORE_BOX

Ето няколко съвети в насока предотвратяване на възпаленията по кожата:

  • Измивайте лицето ежедневно два пъти с меки без съдържание на сапун лосиони или гелове. Избягвайте честото ексфолиране, тъй като то има ефект на бумеранг.

 

  • Нанасяйте овлажняващ и слънцезащитен крем без съдържание на мазнини върху кожата на лицето.

 

  • В случай, че използвате пудра, фон дьо тен, руж, избирайте продукти без съдържание на масла. Този грим задължително трябва да се отсрани преди лягане.

 

  • Осигурете в храненето си повече продукти-приятели на кожата: ярки плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, омега-3 чрез консумация на мазни видове риба, и витамин Е чрез достатъчно ядки и семки.

 

  • Избягвайте храните, които водят до кожни проблеми като: съдържащите захар, наситени мазнини, бяло брашно.

 

  • От полза със справянето срещу акнето е да се осигури прием на витамни В6. Консултирайте се със специалиста, следящ бременността, дали допуска включването му. Съотношението на витамин В6 с другите витамини от групата, в това число и фолиевата киселина, е особено деликатно. Фолиевата киселина е жизненоважен витамин за първите месеци на развитие на ембриона. За да се предотврати, дисбаланс лекарят може да изпише комбинация от няколко витамина от група В.

 

  • Ограничете докосването на лицето с немити ръце.

 

  • Не е препоръчително през бременността да се прилагат локални медикаменти. Винаги трябва да се обръща внимание на листовките. Някои от тези лекарства не са подходящи за първото тримесецие, но се допускат за приложение през второто и третото.

 

  • Противопоказно за бременността е да се използват медикаменти и средства, съдържащи ретини (isotretinoin, tretinoin, tazarotene, adapalene), както и бета-хидрокси или салицилова киселина; тетрациклин, бензоил пероксид и др.


Очаквайте скоро съвети за суха кожа през бременността.