През бременността настъпват някои почти закономерни промени в кожата. Бременността по принцип й влияе добре, заради по-високата концентрация на женски полови хормони, тя изглежда по-еластична, чиста, сияйна, но това не е единственият ефект.

По принцип през тези девет месеца кожата става по-чувствителна и лесно дразнима. Разбираемо е, в момента организмът е зает с къде по-важни процеси, изпитва недостиг на енергия, което оставя процесите по възстановяване на кожата на заден план. Кожата през бременността е по-суха от обичайното, което налага използването на специални овлажняващи средства.

Специалистите съветват в този период да се избягват съдържащите парабени и аромати. Добре е всеки път след душ да се използва съхраняващ влагата продукт, като лосионите в момента не са най-подходящият. Те по-скоро допълнително способстват изсушаването й. По-подходящи са кремовете, балсамите и по-мазните и гъсти субстанции.

В тази връзка е необходимо да се сменят и продукти за почистване на кожата, като се изберат по-малко агресивни, също без аромати, предназначени специално за чувствителна кожа. Скрабовете и почистващите лосиони от медицинската козметика трябва да се избягват.

При жените със суха и чувствителна кожа изсушаването й през бременността може да причини развитие на екзема. Заради по-високите нива на естроген настъпват промени в имунната система, които допринасят за тази повишена склонност към алергични реакции от страна на кожата. Това е друга причини да се обръща нужното й внимание и се полагат достатъчно грижи за поддържането на влажността и състоянието й.

При някои хормоните на бременността предизвикват по-силен синтез на себум, което освен че я прави мазна, предразполага към повече черни точки и акне. При други обаче може да се прояви точно обратния процес и акнето изчезне и кожата се успокои.

Това, което е важно да се знае сега, е че продуктите срещу акне са крайно неподходящи за приложение през бременността. Те са разработени на основата на ретиноиди (витамин А; третиноин), който в по-високи количества има токсичен ефект за плода и приложението им води до аномалии в развитието му. Въпреки че забраната за употреба на продукти със салицилова киселина и бензоил пероксид не е подкрепена все още с данни от изследвания, експертите не препоръчват и тези продукти.

NEWS_MORE_BOXАлфа-хидрокси киселините не се смятат за опасни, но въпреки това внимавайте при приложението им. Възможно е да раздразнят кожата.

Известно е, че по време на бременността кожата в определени зони е подложена на сериозен стрес. Няма средство срещу стрии, което да предотврати образуването им. Дали ще страдате от неестетичните разцепвания на кожата зависи основно от структурата й и генетичната предразположеност. Подхранвайте кожата на корема, седалището, бедрата и гърдите, но не очаквайте чудеса.

Друга типична промяна за кожата през бременността е потъмняването на някои специфични участъци. Докато линията на корема и пигментацията на пъпа обаче изчезват след 3 до 6 месеца след раждането, ареолите и бенките е възможно да останат по-тъмни въобще.

Ако се появи хлоазма и по-лицето, то означава, че кожата ви е особено чувствителна на слънчевите лъчи. „Маската на бременността“ налага използването на слънцезащитна козметика преди излагане на слънце. Въпреки че фактор за хлоазмата е променилият се хормонален фон, възможно е петната да се появят на лицето и след 6-те месеца, време за което се предполага, че ще изчезнат, при излагане на слънце без защита. Подходяща е козметиката с цинков оксид, която защитава и срещу UVA, и UVB лъчите.