Профилактиката на детските алергии, особеностите на късното раждане след 35 години и разликата между нормално и естествено раждане, водено от акушерка, бяха сред акцентите на третото онлайн издание на „Форум бременност и детско здраве“. И този път темите и гостите, сред които утвърдени специалисти като д-р Гергана Коларова, д-р Тихомир Мустаков, проф. д-р Стефан Горанов и Емилия Казълова спечелиха големия зрителски интерес. Онлайн форумът се проведе на 27 юни и се излъчи на сайта на Puls.bg.


Любимият на родители на деца с алергии, д-р Тихомир Мустаков от УМБАЛ „Александровска“ постави важната тема за профилактиката на детските алергии още през бременността. Специалистът подчерта, че ранната детска вързаст се характеризира с незрялост на бариерните функции и тогава много лесно може да бъде индуцирана алергична реакция, особено когато има генетично предразположена имунна система.


„Затова профилактиката на алергичните болести би трябвало да стане още по-време на бременността, а не след раждането на бебето. Защото бременната жена е околоната среда за развитието на детето и ако тази околна среда е алергенна може да се увеличи и риска в бъдеще от развитието на алергии“, подчерта известния алерголог.Д-р Мустаков допълни, че преди всичко това е здравословния начин на живот на майката – хранене, без свръх ограничения, подходящо движение и избягване на големи количества храни с консерванти, които посъщество са антибиотици – основен рисков фактор за развитието на алергии при детето.


За раждането като неповторимо преживяване и в рисковата възраст след 35 години, говори изпълнителният директор на Първа специализирана АГ болница за активно лечение „Света София“ д-р Гергана Коларова. С водещия на „Форум бременност и детско здраве“ и главен редактор на Puls.bg Румяна Тасева те описаха желанието за късно родителство като предизвикателство както за жените, така и за специалистите. Но преди всичко като много личен избор, който все по-често се наблюдава и у нас.


„При късната, особено първа бременност, следим за повишен риск от малформации на плода, характерната за този период прееклампсия и за тежестта на придружаващите заболявания, които жената носи на тази възраст. В не малък процент при жените, които не са родили до 35 години, се наблюдава миома на матката. И е важно това да се знае и наблюдава още преди решението за бебе, защото според това къде се намира една миома може да пречи на зачеването или на износването на бебето“, обясни д-р Коларова.  


Акушерката с дългогодишен опит и основател на първото училище за бъдещи родители в България Емилия Казълова пък сподели какви са разликите между нормално раждане и естествено раждане, водено от акушерка. И уточни, че всяка жена може да избере как да се случи нейното раждане, дори и бременните след 35 години, стига всичките ѝ изследвания и показатели да са без особености.


„Нормалното и естественото раждане са близки в това, че и двете стават по нормален вагинален път, но у нас под нормално раждане по-често разбираме това, което се води от акушер-гинеколог. При него по-често се използват различни медикаменти и в 80% се използва епидуралната упойка за обезболяване. А това малко или много излиза извън рамките на естественото раждане. При естественото раждане жената е водещата, с нейния личен темп и начина, по който усеща процеса. Медикаменти се използват изключително рядко и само при определени индикации. Обезболяването не е медикаментозно, а се разчита на алтернативни методи, които акушерката трябва да владее до съвършенство“, описа процеса Емилия Казълова и постави акцент върху дълбоката връзка, която се създава между бременната жена и акушерката много преди самото раждане.


Важната тема за приложението на стволовите клетки в медицината, правилата и стриктните правила за работа на тъканните банки у нас, засегнаха хематологът проф. д-р Стефан Горанов и Елена Танева от Тъканна банка „Селена Целс“. Проф. д-р Горанов подчерта, че стволово клетъчните програми са висшия пилотаж в модерните методи за лечение на различни заболявания и значението им все повече ще расте.

 

„В България също се правят стволово клетъчни трансплантации и от 2015 г. на трансплантационната карта на Европа се появиха още два центъра – освен детската онкохематология в ИСУЛ и трансплантационния център в Националната болница по трансплантология, вече и в стволови клетки се трансплантират и в Клиниката по хематология в УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив и във УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна“, сподели той. По отношение на сигурността на съхранението на стволовите клетки пък, опитът показва, че най-добрата алтернатива е това да се случва в България.


Сред гостите на третото онлайн издание на „Форум бременност и детско здраве“ беше и психолоъта Диляна Цветкова, която разкри какви чувства, мисли и усещания се крият зад детските рисунки. Тя подчерта, че родителите е добре да наблюдават процеса, който започва около първата година на детето. „Това е етапът на драсканиците – в началото вертикални, след това хоризонтални. И тази дейност зависи от цялостното развитие на детето. От 3 до 5 години е добре да се появи и човешката фигура тип "попова лъжичка" - с голяма глава и тънко тяло, а по-късно - към 5 години, се появява човешката фигура. Липсва ли нещо от тези елементи, това е важен сигнал за разговор със специалист“, предупреди Диляна Цветкова.


От La Roche-Posay поставиха акцент върху грижата за детската кожа през лятото и припомниха, че бебетата и децата до 3-годишна възраст не бива да се излагат на пряка слънчева светлина. И дори на сянка, тъй като UV лъчите имат способността да се отразяват от различни повърхности е препоръчително да се нанася слънцезащитен продукт, който да предпази кожата.


На финала певицата Йоанна Драгнева описа първата година от своето майчинство с малката АннМари и предизвикателствата, които тя вижда като родител. Йоанна бе категорична, че отдадеността на бебето е естествена и прекрасна, но малките работни бягства могат да са изключително здравословни за жените.

 

Онлайн изданията на Форум бременност и детско здраве се организират с генералното партньорство на тъканна банка „Селена Целс“ и с подкрепата на La Roche-Posay, Първа АГ болница „Света София“, Select Asset Management, MEDICAL DENT, Water Wipes, къмпинг „Градина“.

 

Медийни партньори са Bulgaria ON AIR, Dnes.bg, Az-jenata, Az-deteto, Tialoto.bg; „Новите родители“, „Дневникът на мама и татко“, Bebok.eu, Mama mia, „Жената днес“.