Проф. д-р Иван Костов, д.м.н. е завършил висшето си медицинско образование в МУ-София през 1997 г. Специализира акушерство и гинекология, придобива и магистърска степен по здравен мениджмънт от 2005 г. Проф. д-р Иван Костов има богата следдипломна квалификация по ултразвук в акушерството и гинекологията, колпоскопия, гинекологична ендокринология, оперативна гинекология, детско-юношеска гинекология, лапароскопия в гинекологията, роботизирана хирургия в гинекологията на робот Da Vinci, както и множество специализации в Германия, Израел, Франция, Словения, Италия, Турция, САЩ.
Трудовият му път започва от „Майчин дом“ като специализант по акушерство и гинекология и клиниката по оперативна гинекология на „Пирогов“ вече като лекар специалист.
През 2008 - 2010 г. е изпълнителен директор на Втора АГ болница „Шейново“, от 2012 – 2017 г. е изпълнителен директор на Първа АГ болница „Св. София“, а от април 2017 г. изпълнява длъжността изпълнителен директор на Университетската АГ болница "Майчин дом" - София.
От 2014 г. до момента е член на експертния съвет към Държавен фонд за асистирана репродукция към здравното министерство. Проф. д-р Иван Костов е и председател на Фондация „Електронно здравеопазване България” в периода 2004 – 2013 г., както и действащ член на Европейската асоциация по телемедицина и електронно здравеопазване в Брюксел.


- Проф. Костов, каква година беше за акушер-гинеколозите 2021? С какво се сблъска специалността?

 


За акушер-гинеколозите 2021 година беше изпълнена с предизвикателства, най-вече заради продължаващата пандемична криза с ковид-19. В частност за специалистите от „Майчин дом“ това беше година, в която се доказахме за пореден път като водещата акушер-гинекологична болница в страната, тъй като поехме най-сериозния удар отстрана на брой заболели родилки и гинекологично болни жени от цялата страна.

От началото на тази криза имаме вече над 100 родили жени с ковид-19, както и приблизително същия брой гинекологично заболели жени с ковид-19.

Годината беше изпъстрена с предизвикателства, в същото време беше и една много хубава година, защото при нас се родиха над 3000 бебета. Болницата отново е на водеща позиция в страната, както и по брой гинекологични операции. Използвам случая да благодаря и на целия персонал на болницата за всеотдайния труд и грижи за жените и за бебетата и затова, че всички ние сме един голям екип, едно задружно семейство.


- Какви тенденции се наблюдават по отношение на женското здраве през последните години?

 

Тенденциите могат да бъдат обобщени в няколко посоки. Ако говорим за ражданията и акушерството, можем да кажем, че има една тенденция на връщане към нормалното раждане пред желанието за извършване на цезарово сечение. Тази тенденция се забелязва отчетливо, поне на територията на София. Разбира се, има значение и болницата – все още в частните клиники процентът на цезаровите сечения е много голям. Но отчетливо можем да кажем, че се завръща желанието на българската родилка да ражда нормално.

 

От друга страна, има една тенденция на покачване на ражданията на бебета, които са недоносени, особено в „Майчин дом“, може би именно защото акумулираме най-тежките случаи в областта на рисковата бременност и акушерство. При нас е и най-добрата неонатология, ръководена от проф. д-р Слънчева. Все повече са случаите на недоносените бебета с екстремно ниско тегло, които ние успяваме да спасим и да отгледаме и от тези дечица да имаме в крайна сметка здрави подрастващи деца.

 

Също така, по отношение на гинекологията, тенденцията е да се върви все по-осезаемо в посока към ендоскопските операции, т.н. безкръвни операции. За последните три години, при нас те са нараснали близо три пъти. Може да се каже, че около 60% от операциите в болницата се случват ендоскопски, включително роботизирано, с което болницата се изправя редом до водещите европейски гинекологични центрове. По отношение на техническа апаратура наистина няма от какво да се оплачем – болницата разполага с всичко модерно като апаратура, което съществува по света по отношение на ендоскопската хирургия, от ултразвукови ножове, през биполярни клампи, лапаоскопски кули от последно поколение, включително роботизирана система Da Vinci. Така че, със сигурност има един сериозен ръст на този тип операции, което показва модерното мислене на нашите колеги, а това има и своето благоприятно влияние върху пациентите – травмата за тях е по-малко, престоят в болницата е по-къс.

 

- Можем ли да се похвалим с новости във Вашето направление? Къде се намира нашата държава спрямо по-големите западноевропейски държави?

 

Нашата държава, ако говорим за специалността акушерство и гинекология като цяло, за съжаление не е на челото, а по-скоро се намира на опашката, ако я сравняваме с развитите държави от европейския съюз и Северна Америка. Защо това е така?

 

На първо място, по отношение на гинекологията, особено ако включим и рака на гърдата, който е най-честият рак при жената и около 6 пъти по-чест от всички други гинекологични онкологични заболявания, де факто ние все още нямаме организиран скрининг за рак на гърдата и други, като рака на шийката на матката, рака на ендометриума, рака на яйчника.

 

При липсата на подобен организиран скрининг, заболяемостта и смъртността от онкологични гинекологични заболявания е много висока на фона на Европа. Ние сме на челно място както по заболяемост, така и по смъртност.

 

По отношение на ражданията, тук трябва да отбележим, че има една достойна конкуренция вече между болниците, визирам държавните и частници болници. В големите градове има едно добро ниво на проследяване на бременността, т.нар. женски консултации. За съжаление в малките населени места това не е така. Трябва да се отбележи, че общопрактикуващите лекари трябва да имат една доста по-сериозна роля.

 

Трябва да се спомене и че  различните група на родонаселението има различни резултати по отношение на женските консултации. В някои от тези групи, например при ромското население, почти не се търсят такива консултации, разбира се, това води до своите резултати. Ние сме едно шарено общество, със своите малцинствени групи и нашите резултати в акушерството могат да се обяснят и с този факт.

 

Също така, въпреки намалелия брой, „цазаризмът“, т.е. броят извършени цезарови сечения в България е отчетливо по-висок в сравнение с развитите европейски държави. Големият брой такива процедури водят след себе си и до последваща патология, най-вече при следващи бременности – плацентата има свойството да се залепя точно там, където е рязана матката и оттам нарастват и случаите на предлежаща, врастнала или прорастнала плацента при следващи бременности. Тези неща могат да костват живота на родилката и представляват една сериозна патология и затова трябва да се мисли все повече. Ако се случи неразпознат такъв случаи в малко населено място, ако няма адекватно подготвен персонал, действително това може да струва много на жената и нейните близки.

 

Като цяло, на национално ниво има над какво да се работи и тук е ролята на научното дружество по акушерство и гинекология, на експертния съвет към министерство на здравеопазването. Въпреки това, ние като държава се движим в правилна посока. Бих казал, че технически, говорейки за апаратура, ние не изоставаме, дори може би сме по-напреднали от някои държави в Европа, но по отношение на изграждането на кадри и по отношение на мисленето, по отношение на обучението, има много над какво да се работи. Говорейки и за споменатия скрининг, както в проследяването на бременността, така и по отношение на онкологичните заболявания, има много над какво да се работи.

 

Не можем да не отбележим и липсата на акушерки в цялата страна – един проблем, който от година на година става все по-сериозен, което няма как да не се отрази на качеството на медицинската помощ. Ако държавата и различните организации не започнат да работят по този въпрос, не виждам как ще имаме адекватна медицинска помощ.


- А относно пандемията, какво ново научихме за ковид-19 и бременността?

 

Относно пандемията, доста неща се промениха, логично и съвсем реципрочно на информацията, която в началото беше оскъдна, а вече има много познания за този вирус и протичането на инфекцията. Със сигурност може да кажем, че натрупахме един сериозен опит – най-малкото вече имаме изготвена организация, алгоритми на работа. „Майчин дом“ е водещата експертна сила в тази област, като нашите експерти участват във всички работни групи на министерство на здравеопазването. 

 

Ние изградихме алгоритмите за диагностика, лечение и поведение при ковид-19 и гинекологични заболявания, ковид и бременност, ковид и раждане. Наистина можем да се похвалим с едни невероятно добри резултати, които абсолютно съперничат на водещите АГ болници в Европа.

Факт е, че в началото имаше много оскъдна информация, имаше недостатъчно познания, имахме едно поведение, например препоръка да се ражда винаги с цезарово сечение. Сега вече поведението ни е друго, това вече не е задължително, а дори се препоръчва нормалното раждане. Използват се протоколи от нашите специалисти, одобрени от Европейското дружество по акушерство и гинекология, от Американския колеж по акушерство и гинекология. Със сигурност ние ползваме знанията на нашите колеги от други държави, но и споделяме с тях нашите, така че може да се каже, че нивото на познание ни е на най-високо ниво, което има своите благоприятни резултати.

 

Няма как да не призова колегите от цялата страна и бременните да не се притесняват, когато видят бременна с ковид-19 или родилка с ковид-19. В цялата страна има достатъчна организация, както по отношение на алгоритми на поведение, така и по отношение на апаратура, така че тези жени да мога да раждат в най-близките акушер-гинекологични центрове, а не задължително да се изпращат в София. 

 

- Какво можем да очакваме през новата година в акушер-гинекологията?

 

През новата година очакваме да видим какво ще се случи с пандемията с ковид-19. Дали след огромната вирулентност, и поредната вълна, в момента с омикрон, заболяемостта ще намалее, през втората половина на година, както предричат много специалисти вирусолози и инфекционисти в цял свят, или пък ще се появят нови варианти. Дай Боже, да няма варианти, на които ваксините да не влияят, или пък такива с по-тежка симптоматика. Всички сме в очакване тази пандемия да приключи.

 

В нашата клиника сме си поставили амбициозни цели да повишим броя раждания и да намалим процента на цезаровите сечение. Открихме най-модерната следродилна клиника в страната и всички родилки са добре дошли. 

 

Категорично, като апаратура и техническа обезпеченост, това е най-мощният авангард на специалността в дъжавата. Тук се намират и ключовите катедри в специалността, както и в неонатологията, така че тук е и най-сериозната ковачница за кадри и специалисти.

 

Не на последно място си поставихме като цел да вдигнем броя на извършените ендоскопски операции и минимално инвазивни процедури. Започваме да прилагаме и технологията за сентинелни лимфни възли, т.е. да използваме имунофлуресцентни багрила, които да оцветяват подозрителните лимфни възли при онкологични заболявания и ендоскопски да се вадят само те.

 

Уверено вървим напред и аз искрено се надявам, че с подкрепата на държавата и обичта на нашите пациентки, ще продължим да отстояваме и напред името на най-добра акушер-гинекологична болница в страната.