Форум бременност и детско здраве на Puls.bg, освен във Варна на 29 септември, тази есен ще се проведе и в Пловдив - на 6 октомври (неделя) в Международния панаир. Един от лекторите в пловдивското издание е проф. д-р Екатерина Учикова, която ще ни обясни с каква цел понякога се налага медицинската намеса в родилния процес. Нейната тема е дирижираното / водено от акушер-гинеколога раждане. Повече за предстоящия Форум бременност и детско здраве в Пловдив - теми, лектори, локация, можете да разберете на events.puls.bg

 

 


Проф. д-р Екатерина Учикова е началник на Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ "Свети Георги".

Завършила е Медицински университет – Пловдив през 1991 г. Специалност по акушерство и гинекология взима през 1997 г. Доктор на медицинските науки е от 2006 г. През 2012 г. придобива научно звание „Доцент“, през 2018 г. - „Професор“. 
Член е на Българското дружество по акушерство и гинекология, Европейската асоциация по контрацепция и репродуктивно здраве.
Началник на Клиника по акушерство и гинекология на УМБАЛ „Свети Георги“ е от 2015 г. От същата година е Републикански консултант по акушерство и гинекология.


 - Проф. Учикова, кое е най-важното, което трябва да знаем за раждането днес?

 

Известно е, че бременността и раждането при по-голяма част от жените протичат физиологично. Родилният акт се обуславя от три фактора: плод, родилна дейност (маточни контракции) и родилни пътища (мек и костен родилен канал). Раждането днес все по-често се осъществява чрез Цезарово сечение, като значителна част от него e медицински неоправдано и се извършва по неубедителни индикации, по неправилно поставени индикации или при липса  на индикации , т. нар.”Секцио по желание на жената”.

 

 - Когато говорим за избор при раждането, съществуват сякаш две крайно противоположни тенденции в предпочитанията – желание за секцио и пълно избягване на медицинската намеса? От какво всъщност трябва да се водим в избора си при раждането?

 

Какъв ще бъде методът на избор на родоразрешение зависи от много фактори: протичане на бременността, налична  акушерска патология - от страна на майката, плода или неговите придатъци, екстрагенитална патология - сърдечносъдови заболявания, заболявания на опорно-двигателния апарат, заболявания на нервната система, очна патология и др.), възраст на жената, начин на зачеване и др.

 

 - Доколко всъщност жената е в правото си и за какво може да има избор по време на самото раждане? Как тя би могла да постави своите предпочитания пред медицинския екип, когато не става въпрос за медицински компетенции, рискове и отговорност?

 

Жената по време на раждането е в правото си и може да има избор за:  раждане във вода, присъствие на член от семейството или дула по време на раждането, обезболяване на раждането чрез спазмолитици, епидурална или спинална анестезия. Тя има право да изложи своите предпочитания, касаещи самото раждане пред екипа от медицински специалисти, след което в разговор  те да бъдат медицински обосновано одобрени или неодобрени.

 

 - Кога се налага дирижирано от акушер-гинеколога раждане?

 

Дирижираното раждане е въведено като понятие в акушерската практика през 70-те години на 20 век. При този вид раждане медикаментозно и чрез активна лекарска намеса се контролира родилният процес с цел намаляване на неговата продължителност (6-8 часа) и да се избегнат потенциални усложнения за майката и плода.


Дирижираното раждане включва: инструментално отваряне на околоплодния мехур; предизвикване, стимулиране и регулиране на маточните контракции чрез прилагане на венозна инфузия с Окситоцин; обезболяване и др. Много често в съвременната акушерска практика се използват простагландини с цел подготовка на маточната шийка за предстоящото раждане.


Една от основните причини за дирижирано раждане в акушерството е преносената бременност. В тези случаи се налага т. нар. индукция на раждането, която е медицински обоснована.


Други причини налагащи дирижирано раждане са аномалиите на родилната дейност - първична или вторична родилна слабост, придружаваща екстрагенитална или акушерска патология, позволяващи раждане през естествените родилни пътища.

 

Повече за предстоящите издания на Форум бременност и детско здраве на Puls.bg можете да видите на events.puls.bg