Бременността продължава средно около 40 седмици. Този период се равнява на девет календарни и десет лунарни месеца (лунарният месец има 28 дни) или прибризително около 280 дни от първия ден на последната редовна менструация.

Раждането е на термин, когато стане в периода от 38-ма до 42-ра гестационна седмица. Преносена е тази бременност, която е продължила повече от 42 гестационни седмици ( 294 дни ). Бива два вида:

 


  • Хронологично преносена бременност. При нея преносването е само в дни и най- често варирането в дните идва от късно настъпила овулация (след 14-ти ден на цикъла) и съответно по-късно станало оплождане. При хронологично преносената бременност, плодът няма характерните за преносеност признаци.
  • Биологично преносена бременност. Новороденото има характерни за преносено дете признаци, които са свързани с по-дълъг ръст, суха, набръчкана и лющеща се кожа, дълги нокти по крайниците, намалено количество верникс, лиспа на лануго косми по тялото и други.

Причините за преносване на бременността могат да бъдат отстрана на майката, на плода, или комбинирани.

 

Причини за преносената бременност отстрана на жената

  • Неточен термин – бъдещата майка може да не помни с точност първия ден на последната редовна менструация, или да има по-дълъг от 28 дневен цикъл. Обикновено коригирането на вероятния термин на раждане (ВТР) става по време на биохимичния скрининг в 12-та гестационна седмица.
  • Съществува теория за генетично унаследена склонност за преносване на бременността, тъй като се среща по-често при бременни, чиито майки също са преносили. Смята се, че при първораждащи след 30-годишна възраст преносването е по- често. При жени, които са преносили първата си бременност, много вероятно е да преносят втората и последващите бременности.
  • Хормонален дисбаланс, който се изразява в нарушено съотношение на  гонадотропните хормони и понижено количество на естрогените особено на естриола. Намалени са също така нивата на калия, калция и ацетилхолина, което води до понижена контрактилната активност в миометриума ( мускулния слой ) на матката. 
  • Намалено количество на рецептори за окситоцин в матката. Оситоцинът е  хормон, който се отделя от задния дял на хипофизата, има кратък полуживот - около 3-4 минути и предизвиква маточни контракции, чрез свързването му с рецептори в матката, които към края на бременността значително нарастват по количество. При жени, които преносват е установено, че броят на тези рецептори за окситоцин в матката е понижен.

 

Причини за преносена бременност отстрана на плода

  • Нарушения в развитието на ЦНС (централна нервна система) на плода. Наблюдава се при плодове с аненцефалия, хидроцефалия, микроцефалия, синдром на Даун и други. Нарушения в развитието на плода, водят до намален синтез на кортикостероиди, от които зависи пулсативното отделяне на простагландини, за които се знае, че имат голяма роля за започването на родилна дейност.
  • Фетална надбъбречна хипоплазия;
  • Липса на фетална хипофиза (рядко усложнение).

Клинична картина при преносена бременност

Характерно за преносената бременност е намаляване на количеството на околоплодните води средно с 100-200 мл седмично.

 

Заедно с пониженото количество на околоплодни води се губят бактерицидните им свойства, а това способства за повишен риск от фетални инфекции, в това число и фетална пневмония. Заради по-малкото количество околоплодни води след термин, може да се наблюдават и инциденти отстрана на пъпната връв дължащи се на притискане, което да е причина за възникване на намален приток на кислород към плода - хипоксия и евентуално интраутеринна фетална смърт.

 

Около и след термин се наблюдава „презряване“ на плацентата. То е свързано с образуване на микротромби, калцификати и кисти в нейната структура, а това води до намаляване на площта, която изхранва плода. Стига на хронична хипоксия, която пък би могла да е причина за интраутеринна ретардация (изоставане), или смърт на плода ако настъпи остро. Крайният стадии на стареенето на плацентата води до хронична плацентарна недостатъчност и свързаните с нея рискове за плода.

 

Очаквайте продължението