Терминът преносена бременност се отнася до бременност, която продължава над 42 гестационни седмици.

 

Точната оценка на гестационната възраст е от съществено значение за определяне една бременност като преносена. При жени с редовен, нормален менструален цикъл, гестационната възраст може да се определи въз основа на първия ден от последната редовна менструация (формулата на Негеле). 


 

Ако датирането е несигурно или несъвместимо с менструалното датиране, ултразвуковото изследване в началото на бременността (до 20 гестационна седмица) е най-точното с прието отклонение от 7 дни преди или след термини. 

 

Бременността след термина увеличава рисковете за както за майката, така и за плода.Феталните, неонаталните и майчините усложнения, свързани с това състояние, са подценявани. 

 

Честотата на преносена бременност е около 7% от всички бременности.

 

Най-честата причина за преносена бременност е неточното определяне на термина. Клиничните критерии, които обикновено се използват за потвърждаване на гестационната възраст, включват последния менструален период, размера на матката, оценен чрез бимануално изследване през първия триместър, възприемането на движенията на плода, аускултация на сърдечните тонове на плода и височината на фундуса при едноплодна бременност.

 

Когато е изключено погрешно изчисляване на термина и преносената бременност наистина съществува, причината обикновено е неизвестна. Чести рискови фактори включват първо раждане, предишна бременност след термина, мъжки плод, затлъстяване, хормонални фактори и генетично предразположение.

 

Не е известно как индексът на телесна маса влияе върху продължителността на бременността и времето на раждане, но интересното е, че жените със затлъстяване имат по-висока честота на преносване, докато жените с нисък индес на телесна маса имат по-висока честота на преждевременно раждане (раждане преди 37 гестационна седмица). 

 

Тъй като мастната тъкан е хормонално активна и тъй като жените със затлъстяване могат да имат променен метаболитен статус, е възможно ендокринните фактори, участващи в началото на раждането, да се променят при жени със затлъстяване.

 

Може би сред всички фактори, които биха могли да повлияят на честотата на затлъстяването при преносена бременност, е единственият модифициран рисков фактор, който теоретично може да се подобри чрез промени в диетата и упражненията преди или по време на бременност

 

Бременността след термина е свързана с повишена фетална и неонатална смъртност и заболеваемост, както и заболеваемост при майките. Тези рискове са по-големи, отколкото се смяташе първоначално. 
 

Преносването увеличава риска от:

  • Анормален растеж на плода (макрозомия и синдром на незрялост);
  • Олигохидрамнион;
  • Оцветена с мекониум околоплодна течност;
  • Фетална и неонатална смърт;
  • Необходимост от интензивно лечение на новородени;
  • Дистокия (абнормално или трудно раждане);
  • Цезарово сечение;
  • Оперативно вагинално раждане;
  • Перинеални разкъсвания;
  • Следродилен кръвоизлив

Преносването оказва влияние и върху плацентата, която вече не може да поддържа здравословна среда за растеж и развитие, обикновено защото бременността е продължила твърде дълго. Плодът може да има суха, лющеща се кожа, дълги нокти, голямо количество коса по скалпа, изразени гънки по дланите и стъпалата, липса на отлагане на мазнини и кожа, оцветена в зелено или жълто от мекониум.

 

Референции:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3991404/