Бебетата, чиито майки са имали усложнението прееклампсия по време на бременността, са изложени на по-висок риск от сърдечносъдов инцидент и/или инсулт години след тяхното раждане. Това откри екип изследователи, свързани с няколко институции в Швеция, Финландия и Дания.

 

Прееклампсията е състояние по време на бременност, което се характеризира с повишаване на кръвното налягане на жената, както и появата на белтък в урината. При липса на лечение биха могли да настъпят сериозни и понякога фатални нарушения, както за плода, така и за майката.


 

Прееклампсията по-често се появява в по-късните етапи на бременността, около петия месец, но е възможно да наблюдава и по-рано. В много случаи тя е причина за нарушено и възпрепятствано нормално развитие на плода. При липса на адекватно лечение е възможно да се засегнат артериите, които осигуряват кръвта към плацентата.

 

Освен тези проблеми, с помощта на новопроведеното изследване, специалистите установяват, че прееклампсията може да бъде причина появата и на други здравословни нарушения в по-късен етап от живота на бебето.

 

В проучването са включени медицински данни на 8,5 милиона бебета, родени в периода между 1970 и 1980 г. Изследователите проследяват състоянието на им в продължение на 40 години и проверяват за прояви на исхемична болест на сърцето и/или инсулт.

 

Получените резултати показват, че бебетата, родени от майки с прееклампсия, са с 33% по-висок риск от развитието на исхемична болест на сърцето в по-късен етап от живота, отколкото бебетата, родени от майки без това състояние.

 

Рискът от инсулт след години при тези бебета също е 34% по-висок от този при останалите. Учените намират още - по-висок риск от инсулт при братята и сестрите на бебета, които са родени от майки с прееклампсия.

 

Според екипа големият брой на включените участници, предполага значителна точност на получените резултати.

 

Проучването е първото по рода си, което открива връзка между бебета, родени от майки с прееклампсия, и повишен риск от сърдечни заболявания и/или инсулт в по-къснен етап от техния живот. То е публикувано в сп. JAMA Network Open.

 

Референции:

https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2798447