Прееклампсията е определяна като всяко повишение на кръвното налягане и появата на белтък в урината, настъпили след двайстата седмица на бременността при жени, които дотогава са имали нормално кръвно налягане. Оставена нелекувана, прееклампсията може да доведе до сериозни, потенциално фатални, усложнения, както за майката, така и за плода.

 

Прееклампсията може да започне внезапно, както и да се развие постепенно. При жени с нормално кръвно налягане преди появата й симптомите най-често включват кръвно налягане над 140/90 милиметра живачен стълб и белтък в урината – двата ключови симптома на прееклампсията. Освен това, при тези жени се наблюдават силни главоболия; временна загуба на зрение или размазване на образа; болки под ребрата, в дясно; гадене или повръщане; замаяност; намалена продукция на урина; повишаване на теглото с повече от 0,9 килограма на седмица. Отокът на лицето и ръцете често съпровожда прееклампсията.


 

Тъй като главоболието, болките и гаденето не са нетипични по време на бременност, появата им не е повод за притеснение. Ако главоболието е силно и се появят зрителни симптоми, обаче, е задължително да бъде потърсен лекуващият лекар.

 

Прееклампсията се развива само по време на бременност. Рискови фактори за появата й са:

 • Първа бременност – рискът е най-висок по време на първата бременност.
 • Повторна бременност, но от друг баща – рискът също е повишен, но не колкото при първата бременност.
 • Затлъстяване.
 • Възраст – рискът е по-висок за майки под 20 и над 40 години.
 • Многоплодна бременност.
 • Диабет и гестационен диабет.
 • Медицинска история – майките, страдащи от определени хронични заболявания, развиват прееклампсия по-често от средното. Това са най-вече хипертензия, мигрена, бъбречни заболявания, ревматоиден артрит и системен лупус еритематозус.
NEWS_MORE_BOX

 

Прееклампсията застрашава бременната и плода със сериозни усложнения. Това са:

 • Ограничаване на кръвтока към плацентата – прееклампсията засяга артериите, носещи кръв към плацентата. Ограничаването на кръвотока забавя растежа и развитието на плода, води до риск от преждевременно раждане и застрашава оцеляването на новороденото.
 • Плацентална абрупция – отделяне на плацентата от матката. Масивната абрупция причинява тежко кървене, което е животозастрашаващо за майката и плода.
 • Еклампсия – еклампсията включва симптоматиката на прееклампсията, плюс гърчове. Еклампсията може трайно да порази вътрешните органи и мозъка на майката. Тя увеличава риска от развиване на сърдечносъдови заболявания у нея след раждането.
 • HELLP синдром – включва разрушаване на червените кръвни клетки (хемолиза), повишаване на чернодробните ензими и понижаване на тромбоцитите в кръвта. Синдромът е особено опасен, защото може да настъпи още преди да се появят симптомите на прееклампсия.

 

За диагностиката и лечението на прееклампсията можете да четете в продължението на материала.