Изтичането на околоплодните води преди навършени 37 гестационни седмици се нарича предтерминно пукване на оклоплодния мехур (ППОМ). Предтерминното пукване на околоплодния мехур може да се определи като усложнение на бременността, тъй като прави раждането необратимо. Времето от изтичането на околоплодните води до началото на родилната дейност се нарича латентен период на раждането. Предтерминното пукване на оклоплодния мехур трябва да се разграничава от спонтанното пукване на околоплодния мехур (СПОМ), което означава изтичане на околоплодните води на термин.

 

Какви са причините?


Причините все още не са напълно изяснени. Обсъждат се биохимични промени в съединителната тъкан на околоплодните мембрани или възпалителни процеси в тях. Водещият фактор са цервиковагиналните инфекции! Едни от най-често срещаните причинители са Стрептокок от група Б (Streptococcus B), Gardnerella vaginalis, Peptostreptococcus, Fusobacteria, Bacteroides fragilis и други. Цервикалната слуз през бременността е плътна и богата на левкоцити и образува слузеста запушалка, която затваря канала и спира бактериалната инвазия. Също така в ендоцервикса има и локална имунологична система, която действа върху бактериите и ги аглутинира и фагоцитира. При нарушаване на този локален имунитет и налична инфекция асцендентно може да се стигне до тежки възпалителни промени и изтичане на околоплодни води.

 

Как се установява диагнозата предтерминно пукване на оклоплодния мехур?

Бременната съобщава за изтичане на водниста течност от влагалището, като подмокряне. Това се проверява с обективни методи. Прави се преглед и при нужда оглед на влагалището със спекулум. Използва се бром-тимолова проба за доказване на pH по-високо от това на влагалищното съдържимо (ако течността е околоплодна цветът се променя в синьо-зелен, а ако не е – цветът не се променя). Ултразвуковото изследване намира приложение –  установява се намалено количество околоплодна течност, намален индекс на околоплодната течност (ИОТ) и максимален вертикален джоб.

 

Какво е поведението при предтерминно пукване на оклоплодния мехур?


Общо взето поведението зависи от гестационния срок, състоянието на плода, наличие на инфекция, маточни контракции, цервикален статус, дали е запазен долният полюс на околоплодния мехур, количество околоплодни води и други...

 

Поведението зависи главно от срока на бременността!


При предтерминно пукнат околоплоден мехур раждането в 50% от случаите започва спонтанно до 24-ия час, а само при 10% може да се отложи до 2 седмици. Има зависимост, която сочи, че колкото по-малка е гестационната възраст на плода, толкова по-дълъг е латентния период. При предтерминно пукване на оклоплодния мехур раждането може да е вагинално или да завърши с Цезарово сечение.

  •    При предтерминно пукване на оклоплодния мехур над 36-та гестационна седмица от бременността в 80-90% от случаите раждането започва спонтанно, в течение на 24 часа след пукването на мехура. Ако не настъпи спонтанна родилна дейност, раждането се индуцира. Това зависи и от наличието на инфекция, зрелостта на шийката, състоянието на плода, паритетът(броят раждания) и др. 
  • При предтерминно пукване на оклоплодния мехур от 31-ва до 35-та гестационна седмица новородените тежат между 1300 и 2200 грама и оцеляват след раждането в 80-95% от случаите без сериозни късни неврологични и други последици. Децата с тази телесна маса са относително близо до физиологичната зрелост на белия дроб, поради което се нуждаят от известно удължаване  на латентната фаза след пукването на околоплодния мехур, с цел да се намали възможността от настъпване на респираторен дистрес синдром в неонаталния период. Извършва се профилактика с кортикостероиди, като маточните контракции се потискат с токолитици.

Кортикостероидната профилактика на респираторния дистрес синдром на новородентото е важен елемент от поведението при предтерминно раждане и предтерминно пукване на оклоплодния мехур. Кортикостероидите подобряват отделянето на сърфактантни субстанции от алвеоларните клетки в периода между 27-ма и 34 гестационна седмица, като ефектът е най-отчетливо изразен между 30 и 32-ра гестационна седмици на бременността. Под 26-та гестационна седмица няма добре развити алвеоли и няма върху какво да действат кортикостероидите. Продължителността на лечението е 2-3 дни, но не по-малко от 24 часа. Най-често в съвременната практика се използва Bethamethason. Кортикостероидната профилактика е контраиндикирана при бременни с диабет и при случаи със сериозни инфекции.

  • При предтерминно пукване на оклоплодния мехур от 25-та до 30-та гестационна седмица новородените тежат над 800 грама. Над 75% от тези деца оцеляват , когато се намират в неонатални отделения с адекватни интензивни грижи.
  • При предтерминно пукване на оклоплодния мехур под 25-та гестационна седмица шансоветена оцеляването на децата са малки – под 20%. Освен това 50% от оцелелите имат скелетни, неврологични или белодробни проблеми.

Усложнения при предтерминно пукване на оклоплодния мехур:

 

  • Интраамниална инфекция;
  • Пролапс на пъпна връв;
  • Отлепване на плацентата.


NB! Бременните трябва задължително да бъдат проследявани за вагинални и цервико-вагинални инфекции по време на бременността (изследване на влагалищен секрет при извършване на профилактични прегледи) и същите да бъдат навременно и адекватно лекувани!