Бременността е период, който е изпълнен с много съкровени моменти, но и с много притеснения. Тъй като първият триместър от бременността е свързан с формиране на всички органи и системи на плода (т.нар. органогенеза), бременните трябва да бъдат внимателни на какви въздействия се излагат, каква храна приемат и какви дейности извършват.

 

Освен от забранени, бременността е съпроводена и от множество приятни и позволени дейности, които благоприятстват правилното развитие на плода и доброто психо-емоционално състояние на бременната. Едни от най-често задаваните въпроси, върху които всяка бременна размишлява, са:


 

1. Може ли да правя секс по време на бременност?

При нормално протичаща без допълнителни рискови фактори и придружаващи заболявания бременност сексът е позволена активност, която не само, че не вреди, но и влияе благоприятно върху емоционалното състояние на жената. При бременност част от пациентките имат повишено либидо поради хормоналния дисбаланс и повишените нива на естрогени и прогестерон. Освен това кръвотокът към матката през този период е силно повишен, което прави преживяването още по-силно.

 

При съмнение за безопастността на половия акт се допитайте до следящия ви акушер-гинеколог. Съществуват някои състояния, при които сексът е противопоказан – кървене и заблашващ аборт в първите месеци от бременността, скъсена маточна шийка, повишен маточен тонус и чести маточни контракции, генитална инфекция, placenta praevia (ниско разположена плацента) и др.

 

2. Мога ли да спортувам активно по време на бременност?

Спортът по време на бременност не е противопоказан при липса на оплаквания и нормално протичане. При активно спортуващи допреди това бременни се препоръчва да продължат с физическата активност, но да намалят интензивността ѝ. Препоръчително е да се избягват силови тренировки, а към позволените спортни дейности се отнасят пилатес, йога, плуване. Физическата активност по време на бременност подготвя майчиния организъм за акта на раждане, подпомага издръжливостта и ускорява процеса.

 

3. Мога ли да се боядисвам по време на бременност?

Със сигурност, въпросите, свързани с красотата, са често задавани от бременните. Боядисването на косата през първи триместър не е препоръчително, но не съществуват данни, които да доказват вредното му въздействие върху плода. Все пак повечето гинеколози препоръчват да се избягва през този период, тъй като силният аромат на боите може да влоши или да провокира гадене и повръщане. През втори и трети триместър на бременността боядисването е позволено и не крие риск за плода.

 

4. Мога ли да пътувам по време на бременност?

Дългите пътувания могат да бъдат доста изтощителни за бременната жена, но все пак са позволени при нормално протичаща бременност. От Mayo Clinic определят като най-подходящ за пътувания периода между 14 и 28 гестационна седмица (г.с.) поради отминалото сутрешно гадене и повишените нива на енергия. При планиране на пътуване е препоръчително да се консултирате за безопасността на пътуването със следящия акушер-гинеколог. Бременните трябва да носят колан при пътуване, като раменният дял на колана трябва да преминава върху ключицата, а надбедреният дял да минава под корема.

 

5. Мога ли да пия кафе?

Кофеинът в доза до 200 мг/дневно, което се равнява на 1-2 чаши кафе, е позволен и безопасен за употреба при бременност. По-високите дози повишават риска от спонтанен аборт, въпреки че досега не са описани подобни случаи.

 

6. Мога ли да се ваксинирам по време на бременност?

Доста актуален въпрос поради пандемията с коронавирус и реализиращата се ваксинационна програма. Не всички ваксини са позволени при бременност – прилагат се инактивирани ваксини, съдържащи убити вируси, които са безопастни за майката и плода. Сред позволените ваксини е противогрипната ваксина, която се препоръчва на бременните през периода от септември до февруари, когато риска да се заразиш с грип е най-висок. Към позволените ваксини се отнасят също ваксината срещу

 

Относно пандемията от COVID, бременните имат 5 пъти по-висок риск от по-тежко протичане на инфекцията. При висок риск от заразяване с коронавирус ваксинация се препоръчва и на бременни.

 

Към първа част на статията