Гаденето и повръщането през на бременността са чести оплаквания през първото тримесечие, понякога и до пети месец. Оплакването често се среща като "сутрешно гадене".

 

Сутрешното гадене е неприятно и може значително да повлияе на качеството на живот в ежедневието. Обикновено изчезва до 16-20-та гестационна седмица. Не излага плода на повишен риск.


 

Има вероятност обаче от развитие на тежка форма на патологично повръщане през бременността, наречена хиперемезис гравидарум

 

Хиперемезис гравидарум се отнася до патологично повръщане през бременността, водещо до загуба на тегло и изчерпване на обема, което води до кетонурия и/или кетонемия. 

 

Среща се при приблизително 2% от всички бременности в Европа. То може значително да повлияе на качеството на живот на жените и техните семейства и, за съжаление, може да бъде много трудно за овладяване.

 

Етиологията на патологията до голяма степен е неизвестна, но съществуват няколко теории. Известни са някои рискови фактори, свързани с развитието на хиперемезис. 

 

Увеличената маса на плацентата при моларна или многоплодна бременност се свързва с по-висок риск от хиперемезис на бременността. Освен това жените, които изпитват гадене и повръщане извън бременността поради консумация на естроген-съдържащи лекарства или имат анамнеза за мигрена, са изложени на по-висок риск от гадене и повръщане при бременност. Някои проучвания също предполагат по-висок риск от хиперемезис при жени с роднини от първа линия, страдали от патологично повръщане през бременността, като майка или сестра.

 

До 90% от жените съобщават за гадене по време при бременност. Проучванията показват, че приблизително 27 до 30 % от жените изпитват само гадене, докато повръщане може да се наблюдава при 28 до 52 % от всички бременности. Честотата на хиперемезис гравидарум варира от 0,3 до 3 %..

 

Точната причина за патологично повръщане при бременност остава неясна. Има обаче няколко теории за това какво може да допринесе за развитието на този болестен процес. 

Хормонални промени 

Замесени са нивата на човешки хорионгонадотропин. Нивата му достигат своя връх през първия триместър, което съответства на типичната поява на симптоми на хиперемезис. Някои проучвания показват връзка между по-високите концентрации на човешки хорионгонадотропин и хиперемезис. Тези данни обаче не са последователни.

 

Смята се също, че естрогенът допринася за гаденето и повръщането по време на бременност. Нивата на естрадиол се повишават в началото на бременността и намаляват по-късно, отразявайки типичния ход на гадене и повръщане през бременността. Освен това, гаденето и повръщането са известните странични ефекти на естроген-съдържащите лекарства. С повишаване на нивото на естроген се увеличава и честотата на повръщането.

Промени в стомашно-чревната система

Долният езофагеален сфинктер се отпуска при бременност поради повишаването на естрогена и прогестерона. Това води до повишена честота на симптомите на гастроезофагеална рефлуксна болест през бременността, а един от симптомите на ГЕРБ е гаденето. 

Генетика

Доказан е повишен риск от хиперемезис гравидарум сред жени с членове на семейството, които също са имали патологично повръщане.

 

Два гена, GDF15 и IGFBP7, са потенциално свързани с развитието на хиперемезис гравидарум.

 

Референции:

1. Erick M, Cox JT, Mogensen KM. ACOG Practice Bulletin 189: Nausea and Vomiting of Pregnancy. Obstet Gynecol. 2018 May;131(5):935. [PubMed]
2. Goodwin TM. Hyperemesis gravidarum. Clin Obstet Gynecol. 1998 Sep;41(3):597-605. [PubMed]
3. Matthews A, Haas DM, O'Mathúna DP, Dowswell T. Interventions for nausea and vomiting in early pregnancy. Cochrane Database Syst Rev. 2015 Sep 08;(9):CD007575. [PMC free article] [PubMed]
4. Lacasse A, Rey E, Ferreira E, Morin C, Bérard A. Nausea and vomiting of pregnancy: what about quality of life? BJOG. 2008 Nov;115(12):1484-93. [PubMed]