Бременността е много важен период от развитието на плода, както и от живота на самата майка. Поради тази причина предпазването от вредните фактори на околната среда е от голямо значение.

 

Ново проучване, в което са включени голяма група от бременни жени, разкри нарастване в експозицията към химикали от различни пластмаси и пестициди, които могат да бъдат вредни.


 

Общият брой на участващите в изследването е 171. Бъдещите майки живеят на различни места - Калифорния, Джорджия, Илинойс, Ню Хемпшир, Ню Йорк и Пуерто Рико, и освен това са от различни етнически групи.

 

Много от химикалите, на които са били изложени жените служат за заместване на други такива. Например нови форми на химикали, които са забранени или извадени от употреба. Подновените заместители могат да бъдат също толкова вредни, колкото и предходно използваните химикали.

 

Посредством тест на урината, който улавя десетки химикали или химически следи, само от една проба, взета от участващите в проучването, изследователите проверяват за наличието на 103 вида различни химикала, предимно от пестициди, пластмаси и заместващи химикали за бисфенол A (BPA) и фталати.

 

Над 80% от химикалите са открити при поне една от жените в проучването, а повече от една трета от тях се наблюдават при по-голямата част от участващите.

 

Освен това количеството на разкритите химикали е по-голямо, в сравнение със същото при предходно проведени проучвания.

 

Причината за пренатална експозиция може да варира. Най-честите фактори, които са от значение са въздух от околната среда, храната, водата, пластмасата, както и други промишлени и потребителски продукти.

 

Въпреки че тези химикали могат да навредят на развитието на плода и на майката, те не се мониторират редовно при хората.

 

Нивата на различните химикали варират в зависимост от етноса на съответната жена, от това дали тя е била изложена на тютюнев дим, както и на други влияещи странични фактори.

 

Екипът включва проф. д-р Трейси Дж. Удръф, която е директор на програмата на UC San Francisco за репродуктивно здраве и околна среда и съдиректор на UCSF EaRTH Center.

 

Източници:

https://www.ucsf.edu/news/2022/05/422776/study-pregnant-women-finds-increasing-chemical-exposure