Ходенето, избягването на мазнините и телевизията могат да помогнат на скоро родилите жени да намалят теглото си, показва проучване.

Много жени не успяват да стигнат теглото, което са имали преди забременяването.
Съществуват доказателства, че точно този тип напълняване е особено рисково за здравето, отбелязва д-р Емили Оукън от Харвардския медицински колеж, ръководител на проучването.

Екипът на д-р Оукън е проследил 902 жени, за да определи кое поведение се свързва със запазването на по-високо телесно тегло след раждането.
За тази цел, 6 месеца след раждането майките са дали информация относно физическата си активност и за времето прекарано в гледане на телевизия. Те също така попълнили въпросник относно диетата.

След 1 година, жените били средно с 0,6 кг по-пълни в сравнение с теглото преди бременността, а 12% от тях останали с 5 или повече кг над обичайното тегло.

За всеки допълнителен час прекаран в гледане на телевизия рискът за запазване на тези 5 килограма нараства с 24%, установяват изследователите. Рискът от запазване килограмите намалява с 33% за всеки час прекаран в ходене.

Жените, които гледат телевизия по-малко от 2 часа дневно, разхождат се поне по 30 минути и консумират по-малко мазнини имат със 77%по-ниска вероятност от запазване на 5 кг над теглото си.