С напредване на бременността очакванията и вълнението у бъдещите майки се увеличава. Промените през последния триместър са свързани с развитието на плода и подготовката на майката за раждане. През последните 3 месеца, плодът прогресивно увеличава своите размери, което е свързано с наддаване на килограми при жената и увеличаване на обиколката на корема.
 
1. През последния триместър прегледите при акушер-гинеколог продължават. Вземане на влагалищен секрет за микробиологично изследване в края на бременността и предприемане на своевременно лечение при необхдимост са важни за протичане на раждането. Обикновено към края на бременността влагалищния секрет се увеличава, но това не е свързано с наличие на възпалителен процес, а е подготовка за раждането.
 
2. След 36 гестационна седмица – през последния месец от бременността се провеждат кардиотокографски записи. Тяхната продължителност обикновено е между 30 – 45 минути и по време на всеки запис се определя състоянието на плода чрез измерване на сърдечната му дейност и маточния тонус.
 
3. Износването на плода е изпитание за женския организъм. През последния триместър чрез изследване на кръвните показатели на жената може да се определи състоянието и. При наличие на понижени нива на хемоглобина може да се приемат препарати, които съдържат желязо.  
 
4. Движенията на плода през този триместър стават по-ясни и отчетливи с увеличаване на размерите му. Бъдещите майки е необходимо да проследяват наличието на движения всеки ден.
 
Бързото нарастване на плода през третия триместър води до изпълване на маточната кухина и по този начин се оказва натиск върху органите в коремната кухина. Повишеното налягане може да доведе до образуване на хемороиди. Много често след раждането те напълно изчезват, ако са се появили за първи път по време на бременността. Друга причина зя тяхната поява може да е констипацията – запек, който е съпътстващо оплакване при голям процент от жените особено през последния триместър. Приема на желязосъдържащи препарати също е предпоставка за развитие на запек.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Подготовката на женския организъм за предстоящото раждане е съпроводено със зачестяване на така наречените подготвителни контракции на Braxton-Hicks. През последния месец от бременността жената все по-често ги усеща и е важно да ги отдиференцира от контракциите свързани с начало на раждането. Контракциите на Braxton-Hicks са без болка, непериодични и с кратка продължителност.  
 
Подготовката на женския организъм за раждане на плода е съпроводена и със спускане на предлежащата част, това най-често става около 2 – 3 седмици преди да настъпи раждането при жени, които са бременни за първи път. При многораждали жени, това спускане може да настъпи и непосредствено преди да започне раждането. 
 
Гърдите започват да се изменят и да се подготвят още повреме на бременността. През последния месец жените може да установят изтичане от зърната на белезникаво-жълт секрет - коластра. През първите дни новороденото се изхранва именно с нея, тя е в малки количества и е достаъчна за нуждите на новороденото.
 
Последният триместър е вълнуващ етап от бременността на жената. При наличие на кървене през последните месеци е необходима консултация с акушер-гинеколог тъй като е необходимо да се отхвърлят състояния като абрупцио плацента и предлежаща плацента. Болката в корема, която има опасващ характер и включва и кръста също налага консултация, тъй като може да е симптом за начало на родов процес.