Популационно английско проучване потвърждава важността на някои фактори като например възрастта на майката, но не открива връзка между кофеина и работата по време на бременността.

Д-р Норийн Маконоши и нейните колеги от Лондонския Институт по Хигиена и Тропическа медицина, отбелязват, че причината за помятането в повечето случаи не е напълно изяснено и много от рисковите фактори остават противоречиви и непотвърдени. Добре установените рискови фактори за спонтанните аборти включват по-висока възраст на майката, историята за стерилитет и помятане.
Смята се, че някои поведенчески и социални фактори увеличават риска, но доказателствата са недостатъчни.

В проучването са били изследвани 603 жени на възраст от 18 до 55 години. Последната бременност при всички тях е завършила с помятане преди 13 гест. седмица. За сравнение били включени 6116 бременни жени.

Идентифицирани били някои рискови фактори. Те включвали лечение за стерилитет, ниско телесно тегло преди бременността, редовна употреба на алкохол, стрес, по-възрастен баща на бебето, смяна на партньора.

Благоприятни фактори, които редуцират риска, са предишно раждане, раждане на живо бебе, гадене по време на бременността, взимане на витамини, ежедневна консумация на свежи плодове и зеленчуци.

Учените не са открили връзка между помятането и консумацията на кофеин, пушенето и рядката или умерена консумация на алкохол.

Няма връзка и между нивото на образованост, социално-икономическите условия и работата по време на бременността.