Жените, които се опитват да забременеят могат да повишат вероятността за зачеване като консумират по един сладолед дневно или изпиват по чаша пълномаслено мляко, показва ново проучване.

В продължение на 8 години, екипът на д-р Чаваро от Харвардския университе, Бостън, оценява диетата на 18555 омъжени жени, които се опитвали да забременеят.
По време на проучването, 2165 от тези жени са били изследвани за стерилитет, а при 438 от тях се установило, че безплодието се дължи на липсата на овулация.

Изследователите установили, че жените, които консумират два или повече нискомаслени млечни продукта дневно са с повишен риск от стерилитет поради смущения в овулацията. И обратно жените, консумиращи поне по едно пълномаслено млечно ястие дневно  са с намален риска от стерилитет.

При анализа на „специфичните храни”, учените установили, че жените които хапват сладолед два пъти или повече седмично имат с 38% по-нисък риск от овулационносвързан стерилитет, в сравнение с жените, които консумират сладолед по-малко от 1 път седмично.

Ръководителят на проучването - Чаваро, съветва жените желаещи да заченат да заменят нискомаслените млечни продукти с по-високомаслени такива, като в същото време не променят калорийния прием и ограничат консумацията на наситени мастни киселини с цел поддържане на добро здравословно състояние.

Непосредствено след зачеването, бъдещите майки отново могат да преминат на нискомаслени млечни продукти.