Плацентата е временен ендокринен орган, образуван по време на бременността, който произвежда хормони, важни за нормалното ѝ протичане и за подготовка за раждане и кърмене.

 

Плацентата свързва развиващия се плод със стената на матката по време на бременност. Тя расте в стената на матката и е прикрепена към плода в маточната кухина чрез пъпната връв. Плацентата се образува от клетки, които произхождат от плода и следователно е първият от феталните органи, които се развиват.


 

Плацентата съдържа сложна мрежа от кръвоносни съдове, които позволяват обмена на хранителни вещества и газове между майката и развиващия се плод. 

 

Кръвоснабдяването на майката всъщност не се смесва с това на плода. Този обмен се осъществява чрез дифузия на газове и транспортиране на хранителни вещества между двете кръвоносни системи.

 

Кръвоносните съдове в плацентата доставят кислород и хранителни вещества на плода и отстраняват отпадните продукти. Пъпната вена доставя кислородна кръв към плода от плацентата, докато сдвоените пъпни артерии отвеждат деоксигенирана фетална кръв обратно към плацентата.

 

Пренасянето на хранителни вещества и кислород от майката към плода и отпадни продукти и въглероден диоксид обратно от плода към майката, позволява растежа и развитието му през цялата бременност. Антителата могат да преминат и от майката към плода, осигурявайки защита от определени заболявания. 

 

В допълнение към преноса на вещества, плацентата има още две основни функции. Може да действа като бариера между майката и плода, предотвратявайки преминаването на някои вредни вещества от кръвта на майката да увредят плода. Това обаче не може да изключи всички вредни вещества, преминаващи към плода. Например, алкохолът може да премине през плацентарната бариера.

 

Плацентата също така действа като ендокринен орган, произвеждайки няколко важни хормона по време на бременност. Тези хормони работят заедно, за да контролират растежа и развитието на плацентата и плода и действат върху майката, за да поддържат бременността и да я подготвят за раждането.

 

Плацентата произвежда два стероидни хормона - естроген и прогестерон. Прогестеронът служи за поддържане на бременността, като поддържа лигавицата на матката, която осигурява среда за растеж на плода и плацентата. 

 

Прогестеронът предотвратява отделянето на тази лигавица, тъй като това би довело до загуба на бременността.

Той също така потиска способността на мускулния слой на стената на матката да се свива, което е важно за предотвратяване на раждането преди края на бременността

 

Нивата на естроген се повишават към края на бременността. Естрогенът действа, за да стимулира растежа на матката, за да приспособи растящия плод и позволява на матката да се свива, като противодейства на ефекта на прогестерона. По този начин тя подготвя матката за раждане. Естрогенът също така стимулира растежа и развитието на млечните жлези по време на бременност, като подготовка за кърмене.

 

Плацентата също така освобождава няколко протеинови хормона, които включват човешки хорион гонадотропин, човешки плацентарен лактоген, плацентарен растежен хормон, релаксин и киспептин. 

 

Човешкият хорион гонадотропин е първият хормон, който се отделя от развиващата се плацента и е хормонът, който се измерва в тест за бременност. Той действа като сигнал за тялото на майката, че е настъпила бременност, като поддържа производството на прогестерон от жълтото тяло. 

 

Релаксинът води до отпускане на тазовите връзки и омекотяване на шийката на матката в края на бременността, което подпомага процеса на раждане. Киспептин е наскоро идентифициран хормон, който е важен за много аспекти на човешката плодовитост. 

 

В плацентата изглежда, че киспептинът регулира растежа на плацентата в ендометриума. 

 

Референции:

https://www.yourhormones.info/glands/placenta/