По време на вътреутробния живот майчиният организъм осигурява оптимални условия за неговото развитие. Плацентата, пъпната връв и околоплодната течност осигуряват всичко необходимо за развитието на бъдещото бебе.
 
Плацентата е орган, който започва своето развитие след имплантиране на зиготата в подготвения за приемането и ендометриум на матката. Най-често плацентата се разполага в областта на маточното дъно, по предната или задната маточна стена. В края на първия триместър – 12 гестационна седмица тя достига физиологична зрялост. Около датата на термина размерите и са около 20 см в диаметър и с тегло около 500 грама.
 

Основни функции на плацентата

1. По време на вътреутробния живот на плода, всички необходими вещества за неговото развитие се набавят от майчиния организъм. Транспортната функция, която осигурява плацентата е благодарение на факта, че съдържа структури на майчиното и феталното кръвообръщение. Кръвта на майката и плодът нямат пряк контакт по време на вътреутробния живот.
 
Транспортната функция се осъществява в осигуряване на хранителни вещества и кислород към фетуса. В резултат на обменните процеси в него се образуват непотребни метаболити, които също посредством плацентата се отделят от плода към майчиния организъм.
 
Освен полезните вещества в кръвообръщението на майката може да има вредни газове като въглероден оксид, лекарства или инфекциозни причинители в случай на разболяване на майката. Благодарение на бариерната функция на плацентата голяма част от тях не се пропускат да достигнат до фетуса.
 
2. След достигане на функционална зрялост, около 12 гестационна седмица, плацентата започва да синтезира хормони, които са важни за поддържане на бременността. Естрогените и прогестерона, чийто синтез преди това се е поддържал от жълтото тяло се отделят в достатъчно количество от плацентата. Други важни за бременността хормони са човешкият плацентарен гонадотропин, който спомага за предпазването от преждевременно започване на родилния процес.
 
3. От майчиния организъм към фетуса се пренасят антитела – имуноглоболини от клас Г, които осигуряват имунна защита на новороденото през първите месеци след раждането. Трансферът на антитела започва след 13 гестационна седмица и е най-активен през последните 4 седмици от бременността. При деца, родени преждевременно 28 – 32 гестационна седмица, антителата са с по-ниски нива и тези деца са по-податливи към инфекции.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Пъпната връв свързва фетуса с плацентата. Тя е обвита от съединителна тъкан, която се нарича Вартонова пихтия. В състава на пъпната връв влизат 2 пъпни артерии и 1 пъпна вена. Чрез двете артерии кръвта от фетуса се изнася към плацентата и майчиния организъм, тя е богата на отпадни вещества образували се при обеменните процеси на фетуса и бедна на кислород. Чрез пъпната вена кръвта от майчиния организъм достига до фетуса. Тя носи кръв, богата на вещества, необходими за развитието на плода.
 
Околоплодната течност се образува още в началото на ембрионалното развитие. Тя осигурява максимално благоприятна среда за развитие на плода. Важни нейни функции са осигуряването на постоянна температура и предпазване на пъпна връв от притискане, което може да доведе до нарушение в майчино-феталното кръвообръщение.
 
Друга важна функция на околоплодната течност, особено през последния триместър на бременността, е антибактериалната. Благодарение на нейните съставки тя не позволява развитието на бактерии в нея, които може да причинят преждевременно раждане.
 
Околоплодната течност е бледожълта на цвят. Количеството на околоплодната течност се повишава през бременността. Около датата на термин то може да е в границите между 500 – 1500 мл. Повишеното количество околоплодна течност се означава като хидрамнион, а по-малкото количество като олигохидрамнион.