Износването на плода до термин очевидно има значение за интелектуалните способности на бъдещото дете. Всеки ден от бременността е от значение за неговото IQ и успехи в училище. Тези изводи се правят от група изследователи от колумбийския университет, САЩ.

За износени, американските педиатри, смятат бебетата, родени между 37 и 41 гестационна седмица. Всеки ден, обаче дори от този период, е от значение за развитието на мозъка. Изследователите намират различия в оценките дори при родителите се в 37 и 38 седмица и тези две седмици по-късно.

Заключенията им са получени на база проучване, включващо 128 000 деца, при които са сравнявани оценките по математика и четете. Действително получените разлики изглеждат на пръв поглед минимални, но при сравнителен анализ се намира, че при родените в 37 гестационна седмица има 33% по-висок риск от проблеми по четене и 19% по математика в трети клас в сравнение с родените през 41 седмица от бременността. Ако се проследи развитието на децата и интелектуалните им способности като възрастни, различията вече действително ще се очевидни, коментира д-р Наоми Бреслу от Мичиганския университет, професор по социология, автор на подобно проучване.

Според американските изследователи резултатите дават основание за преразглеждане на дефиницията за преждевременно раждане. Те поставят и важни въпроси, свързани с планирането на раждането, споделя д-р Кимбърли Нобъл, асистент професор по педиатрия, ръководител на научния екип.

През последното десетилетие, дали заради умора от бременността при жените или заради заетост на лекарите и планиране на дейностите от болниците, ражданията преди термин не по медицински показания взимат голям размер, коментират американски експерти.

NEWS_MORE_BOX


„Не бих искала да всявам паника при майките, родили децата през 37 гестационна седмица,“ казва д-р Джуди Ашнър, професор по педиатрия и неонатология към медицинския център на университета Вандърбилт, „но практиката с планирането на раждането седмици преди термин трябва да се прекрати.“

Някои щатски болници вече въвеждат по-строги правила при планиране на раждане чрез цезарово сечение и при липсата на определени данни в полетата медицинска документация не се разрешава предприемането на такова.

В настоящото изследване около 15% от децата са родени чрез оперативно родоразрешение, но липсват данни затова дали те като новородени са се нуждаели и са получили конкретна по-специфична медицинска помощ.

Според статията в сп. Pediatrics цезаровото сечение се отразява на умствените способности на детето, макар и това да не е доказано категорично, тъй като при появилите се по този начин новородени обикновено се разглеждат други рискови фактори като ниско телесно тегло, липса на неонатологични грижи, тютюнопушене през бременността, социално-икономическо положение на семейството, които са от значение за интелекта.  

В 37-ма или 38-ма седмица бебето все още не е готово да бъде родено, е категоричното мнение на американските педиатри.