Първа част на материала

Храненето е важно, тъй като фетусът постоянно черпи хранителни вещества от кръвта на майката. Вегетарианският режим и богатото на мазнини хранене не осигуряват необходимите нутриенти за органезата на ембриона. 
В случай, че майката страда от булимия, анорексия и други хранителни нарушения, те следва да се преодолеят. Диетичните режими, целящи редукция на теглото са опасни за бременността. Опасна е също така прекомерната консумация на захар, употребата на алкохол, неподходящи витаминни комплекси, кофеин. Жените, които не могат без кафе, не трябва да изпиват повече от една чаша на ден.Възможно е някои храни да съдържат бактерията листерия. Наличието й може да причини спонтанен аборт или други проблеми при фетуса. Поради тази причина се препоръчва на бременните жени да избягват консумацията на непастьоризирано мляко, меки сирена, сурово и пушено месо и други продукти от животински произход, които не са преминали през термична обработка. Важно е и плодовете и зеленчуците да се измиват внимателно на течаща вода преди консумация.Фенилкетонурията е наследствено заболяване (в България е разпространено сред ромското население), което е свързано невъзможност за усвояването на важен протеин от храната. Заболяването се установява с кръвен тест. При стриктно спазване на специализиран хранителен режим бъдещите майки с фенилкетонурия могат да родят здрави деца.
 

 

Обикновените витаминни комплекси съдържат два и повече пъти повече от препоръчителните за бременността количества от иначе полезните вещества. Например, високите дози витамин А причиняват аномалии в развитието на фетуса.


През бременността се приемат комплекси, специално разработени за този период от живота на жената. Понякога при бъдещата майка се появява чувствителност към витамините във вид на гадене. В този случай се препоръчва замяната им с друга мярка или приемането им вечер преди лягане.
 


 


В периода на планиране на бременността, 3 месеца преди евентуалното зачеване трябва да се започне прием на фолиева киселина. Този витамин намалява с повече от 70 % риска от спина бифида и дефекти на невралната тръба при плода, вследствие на неговия дефицит. Фолиева киселина се приема до 12 гестационна седмица.
 


Тъй като в рибата може да се съдържа живак, а дори и минималните дози са опасни за фетуса – неговата нервна система е силно чувствителна на влиянието на токсини - бременната жена следва да избягва консумацията на морските видове, които биха могли да го съдържат като акула, риба меч, скумрия, риба тон.