Първа част на материала

 

За мъжете:
Съветите при планиране на бременност при мъжете отчасти дублират тези при жените. Твърдението, че мъжете не са отговорни за здравето на бъдещото дете и правилното развитие на бременността, са много, много остарели. Напротив, спермогеназата при мъжа е много по-зависима от здравословното състояние на мъжа, а както може да се предполага само от мъжка полова гамета с качествена генетична информация може да даде началото на един пълноценен живот.

1. Пазете се от боледуване, особено неблагоприятни са състоянията на висока температура. Високата температура влияе негативно на спермогенезата, качеството и продължителността на живота на сперматозоидите.


2. Три месеца преди началото на опитите за зачеване избягвайте топлите вани, душове и посещения на сауна.

3. Ограничете консумацията на алкохол, тютюнопушене, което в случая действа много по-пагубно, отколкото при жените.

4. Не се препоръчва прием на лекарства без лекарско предписание и отчитане на плановене за бременност в семейството. В тази група спада и приемът на хранителните добавки, които обикновено се взимат от спортуващи.

5. Някои специалисти не препоръчват маратонното бягане. Може да се практикува леко бягане или ходене, но не и повече от 37 км на седмица.

6. Препоръчва се избягване на екстремни и криещи риск от травма спортове.

7. Откажете се от носенето на тесни панталони и бельо и синтетични материи.


Изследвания при планиране на бременност
В голяма степен от здравословното състояние на партньорите зависи успеха от планирането на бременност и раждането на здраво дете. Подготвянето за бременност започва 6 месеца преди планирането зачеване.


За това време двойката трябва да проведе няколко консултации със специалисти и медицински изследвания, за да предотврати евентуални проблеми в бъдеще.


Някои от изследванията позволяват да се избегнат голяма част от вродените и наследствени патологии.


За мъжете
се препоръчва да направят консултация с уролог или андролог (в България тези специалисти са ограничен брой), за да се отхвърли вероятността от безсимптомно протичаща инфекция, хроничен или остър простатит. Възможно е да ви препоръчат да направите спермограма, ценно изследване, което може да спести много време и разочарования.

 
За жените
Необходимо е да се проведе консултация с акушер-гинеколог, на който да се споделят плановете за бременност. Добрият специалист ще се запознае с историята на заболяванията и здравословното състояние на пациентката си. В случай, че има здравен картон ще обърне внимание на заболяванията и проведените лечения в миналото. Важна информация е дали има и как са протекли предишни бременности, дали е извършвано прекъсване на бременност, какви методи на контрацепция са използвани, както и какви са индивидуалните особености на менструалния цикъл – на каква възраст се е появила, с каква продължителност, дали е редовна...


Не се учудвайте на въпроси от типа какви заболявания сте прекарвали в миналото, това ще ориентира специалиста за здравословното ви състояние и за „слабите места“ в организма. Освен това има хронични заболявания, които оказват негативен ефект на бременността или се активират, което изисква тяхната профилактика и проследяване и налага консултация със съответния специалист преди планирането и по време на бременността.

 
За акушер-гинеколога е важно да установи в какво състояние са намира репродуктивната система на жената – полови органи, матка, яйчници, от които зависи успешното зачеване и на които пада основното натоварване през бременността. Освен задължителната профилактична цитонамазка се правят изследвания и за полово преносими заболявания – хламидия, микоплазма, уреаплазма, токсоплазмоза, цитомегаловирус, генитален херпес, тъй като много от тези заболявания се изкарват безсимптомно и могат да компрометират зачеването или бременността. Установяването на наличието им налага лечение и/или профилактични мерки за предпазване в периода на планиране и на бременността.


Препоръчва се изследване на пълна кръвна картина, важни са показателите на хемоглобина, количеството на еритроцитите и левкоцитите и др., както и изследване на урина. Прави се изследване на кръвна захар, кръвна група и резус фактор, хепатит В и васерман.


При прегледа се провежда и ехографско изследване за установяване на състоянието и особеностите на вътрешните полови органи.


Насочва се за консултация със специалист при наличие на хронични заболявания (на сърдечно-съдовата система, бъбреците, захарен диабет, на щитовидната жлеза, анемии, тонзилити, дисбактериоза, при имуннодефицитни състояния и др. )
Наличието на хронични заболявания може да усложни протичането на бременността, ето защо профилактиката и лечението преди забременяване не са за пренебрегване. Това значи, че може да се наложи консултация с кардиолог, гастроентеролог, ендокринолог, имунолог и други специалисти.Посещението при стоматолог е задължително. До зачеването и бременността трябва да се отстранят наличните проблеми по отношение здравето на зъбите. Лечението на зъб по време на бременност, особено ако се налага използване на упойка, рентгенова снимка, сами разбирате, е неподходящо.