Могат да се обособят четири групи на патологично отичане в зависимост от степента на сериозността му:

 

  • 1. Отичане, придружено с рязко покачване на телесното тегло. Отичането тогава не е концентрирано само в долните крайници, но се наблюдава и по ръцете, пръстите, кръста, корема, лицето и около очите. Появява се чувство за прекомерна умора и физическа слабост.

 


  • 2. Освен отичането и рязкото покачване на телесно тегло, се регистрира повишено кръвно налягане и наличие на белтък в урината. Говори се за нефропатия на бременността. Етиологията и патогенезата не са изяснени. В този случай има изменения в бъбречните гломерулните капиляри, които изчезват след раждането. Състоянието налага стриктно проследяване и терапия за предотвратяване на последващи усложнения. Възможно е бъдещата майка да се оплаква от главоболие и сърцебиене.

 

  • 3. Освен изброените до момента признаци като отичане по цялото тяло и лицето, рязко и прекомерно показване на телесното тегло, високо артериално налягане, високи стойности на белтък в урината, са налични постоянно главоболие, гадене, повръщане, шум в ушите, зрителни смущения, които са показател за нарушено кръвообращение на мозъка. Състоянието се обозначава като прееклампсия.

 

  • 4. При еклампсия има опасност от гърчове и загуба на съзнанието. Рискът за плода и живота на бременната е висок.