Отоците по време на бременността са почти неизбежни. Дължат се на склонността към задържане на течности през деветте месеца, най-общо определено, като проблемът се наблюдава предимно в третото тримесечие. Спорен е въпросът дали отоците са нормално явление, съпътстващо износването на плода или са вид патология. Всъщност, един от важните симптоми, за които специалистът проследяващ бременността е нащрек, е именно появата на отоци. Те могат да бъдат разглеждани като обичайно съпътстващо бременността явление и като признак и за сериозно усложнение, изискващо стриктно медицинско наблюдение. От какъв тип е отокът, от компетенциите на специалиста е да определи при преглед и евентуално от съответните изследвания.

Поначало, в последното тримесечие бъдещата майка развива склонност към отичане на долната половина на краката, най-вече глезените и стъпалата, което е провокирано от самата бременност и се среща при повечето жени. Това отичане се приема за нормално и не би следвало да тревожи. Как обаче да разпознаете опасното....
 

1. Защо се получават отоците през бременността?

През деветте месеца на износване на плода жената наддава средно 10-11 кг, като около 4 кг от тази маса представлява течност, която се натрупва в подкожната и съединителната тъкан.Задържането на течности се появява от началото на бременността, но то е почти незабележимо – променя се видът на кожата, тя сякаш става по-опъната, еластична и изпълнена сякаш с целулит в определени части на тялото – ръцете, краката, корема. По-нататък във времето лицето става по-подпухнало. В последното тримесечие вече жената започва да се оплаква от отичане на краката, предимно на глезените и стъпалата.

Това отичане, подуване на краката, тежест, умора, обикновено се появява към втората половина на деня и изчезва след нощната почивка – липсва на сутринта. Тези отоци спадат към физиологично обусловените. В този случай отоците на краката не би следвало особено да безпокоят. Достатъчно е да се вземат обичайните профилактични мерки.

Физиологичните отоци се дължат на увеличеното количество телесни течности – включително и кръвен обем, който през бременността е с 1,5 л повече. През бременността в организма на жената се получава натрупване на натрий, който способства задържането на течности. Това залага потребността от прием на повече течности (спонтанно или осъзнато). Естествено, за отоците влияят и допълнителни фактори като консумация на солена храна, високи температури на околната среда, несъобразено с температурите облекло, облекло, което затормозява кръвообращението (стегнати панталони, клинове, чорапогащи, включително затворени обувки), физическо натоварване и преумора.  

Бременната жена по принцип е предразположена към разширени вени, поради нарасналото тегло, обездвижването, променения хормонален обем, което също е обвързано с отичането на крайниците и с нарушената циркулация на телесните течности и натоварено кръвообращение.

 

Мерките в този случай...

Независимо от задържането на течностите бъдещата майка не бива да намалява приема им. Минимумът е около 1 ½ л на ден, като при топло време той задължително трябва да е увеличен. Следва да се ограничи консумацията на солени храни.

Препоръчително е бременната да се движи (прави разходки) достатъчно и на по-кратки интервали, да не позволява по-продължителни периоди на застой – в изправено или седнало положение, задължително поне вечер да поставя краката си нависоко. От полза са масажите и душовете с по-хладка вода на краката, които подобряват кръвообращението.

Специално за този проблем при бъдещите майки са разработени и специални серии козметични продукти. По препоръка на лекаря може да бъде избран и фармацевтичен, чието приложение е съвместимо с бременността. (Такива са повече разработени на базата на билкови екстракти, див кестен, и други с безопасни активни съставки.)

 

2. Кога отоците са опасни?

Отоците в по-ранен срок, проявили се около средата на бременността, през второто тримесечие (пети, четвърти, шести месец), които не преминават след нощния сън и се наблюдават по цялото тяло, включително по лицето (то не е просто подпухнало, с оформени бузи, а отекло), ръцете, пръстите. Междувременно при жената се отчита рязко покачване на телесното тегло, повишаване на кръвното налягане и отклонения в изследванията на урина – това отичане е опасно и се разглежда като усложнение, патология. При наличието му бременността се приема за рискова.