1. Какво е отлепване на плацентата?

Това е частично или напълно отлепване на плацентата от мястото ѝ на прикрепване към матката след 22-ра г.с. Нарича се още аблацио плаценте или абрупцио плаценте и е една от основните причини за кръвотечения във втората половина на бременността. Отлепване на плацентата преди 22-ра г.с. се причислява към абортите.
 

2. Какви са причините са аблация на плацентата?


Етиологията на заболяването не е напълно изяснена. Съществуват няколко състояния, които се съпровождат често с тази патология:

 

  • Травма, особено от пътно-транспортно произшествие. След преживян инцидент е необходимо внимателно проследяване на бременността;
  • Къса пъпна връв;
  • Хипертензивни състояния, съпътстващи бременността;
  • Бързо изтичане на околоплодната течност при пукане на околоплодния мехур – това довежда до намаляване на обема на матката за кратко време, бързото ѝ контрахиране и отлепване на плацентата;
  • Тютюнопушене и употреба на наркотични вещества, особено кокаин, поради съдосвиващото им действие;
  • Наличие на миома под мястото на прикрепване на плацентата.
     

3. Как се развива заболяването и каква е клиниката му?

В повечето случаи причина за отлепване на плацентата са патологични променени съдове на децидуалния слой, които са склонни към разкъсване при предразполагащи състояния. В резултат на това настъпва кръвоизлив, който постепенно нараства.

Посоката му на разпространение определя и симптомите. Най-често отлепването се демонстрира с външно кръвотечение. Това се наблюдава в 80% от случаите.

Възможно е кръвоизливът да пробие околоплодните ципи и да навлезе интрамниално или да се разпространи към миометриума с образуването на ретроплацентарен хематом. Увеличаването на последния притиска плацентата и смущава кръвоснабдяването на плода. В тези случаи външно кръвотечение няма.

Оплакванията на жената  зависят от степента на аблация. При  леките форми отлепването е по-малко от 1/4 от площта на плацентата, а при тежките – повече от 2/3. Наблюдава се повишен маточен тонус, който не позволява с палпация на корема да се опипат детски части. Болка има при ретроплацентарен хематом. При изтичане на кръвта навън болката или липсва или е слаба, локализиране в областта на кръста. Кръвта, изтичаща от гениталиите е тъмна.

NEWS_MORE_BOX


 

4. Как се диагностицира заболяването?

Съществено значение за поставяне на диагнозата има анамнезата и наличната клиника. Ултразвуковият преглед подпомага диагностиката, но не винаги чрез него може да се визуализира хематома.
 

5. Какви могат да бъдат усложненията?

Освен феталното страдание съществува опасност от голяма кръвозагуба на бременната и изпадане в хеморагичен шок. Съсирващият се ретроплацентарен хематом отделя тромбопластин, преминаващ в майчиното кръвообращение. Това довежда до дисеминирано интравазлно съсирване на кръвта. Повади увеличената консумация на съставки, необходими за коагулацията, интравазалното съсирване се последва от период на неовладяемо кървене.

При най-тежките случаи на абрупцио кръвта обхваща мускулатурата и  съединителната тъкан на матката. Последната изглежда изцяло или частично тъмносиня. Поведението – дали ще се извърши или не хистеректомия, зависи от възможността за възстановяване на  контрактилитета й.
 

6. Какво е лечението?

Лечебните мероприятия зависят от състоянието на майката и плода, срока на бременността, условията за родоразрешаване и се преценяват от специалист. При тежки форми на заболяването е необходимо бързо родоразрешение.