На 14 май зала София ивент център в Парадайз център събра седем лектора и жадна за познания аудитория. Тематиката на форума ни беше посветена на най-горещите въпроси, свързани с бременността, раждането, детското здраве и емоции. В три панела лекторите: д-р Васил Даскалов, акушер-гинеколог, Надежда Стаменова, акушерка и водещ училище за бъдещи родите МБАЛ за женско здраве „Надежда“, доц. д-р Боряна Слънчева, неонатолог, началник клиника по неонаталогия УАГБ „Майчин дом“, д-р Пламен Масларски, педиатър, ДКЦ към МБАЛ „Сити клиник“ и Красимира Костадинова главен асистент по клинична детска психология към Националния център по обществено здраве и анализи поднесоха практични съвети за бъдещи и настоящи родители.

Предоставяме отговорите на постъпилите към тях въпроси след форума...
 

 • Какви точно масажи и колко често трябва да се правят на новородените?


20-30 дни след раждането започваме да правим масаж на бебето. Условие за началото му е телесното му тегло да е 4 кг.
Масажът се провежда ежедневно, след баня и нанасяне на бебешки лосион или олио. Започва се от долните крайници, следват горните, като кръвта се изтласква от периферията към сърцето. След това се прави масаж на коремчето по посока на часовниковата стрелка. Следва масаж на гръбчето, като бебето преди това се поставя легнало по корем на стабилна основа.
За да се проведе масажът, както и гимнастиката, бебето трябва да е спокойно. Препоръчително е хавлийката да е затоплена. Говорете му ласкаво.
Ако след баня плаче, може де се избере друго време за тази процедура.
Важно е бебето да приема масажа и гимнастиката с удоволствие като игра.
 

д-р Боряна Слънчева, неонатолог, педиатър


 

 • Може ли бебето да пътува със самолет и как препоръчвате да се осъществи полетът?


Здравото бебе може да лети със самолет. Предизвикателствата са следните:

 

 • Спазване на ниво на лична хигиена, за което е необходима предварителна подготовка, осигуряване на храна, вода, залъгалка, бутилка.
 • При по- дълъг полет е необходимо детето да бъде подготвено с дрехи и възможност за разхождане в самолета.
 • При промяна на височината, респективно промяна на атмосферното налягане, се провокира болка в ушите и се препоръчва в тези моменти пиене на вода, сукане и използване на залъгалка.
 • Небходимо е, в случай на нужда, осигуряване на минимален брой медикаменти -  антипиретик, обезболяващ медикамент, капки за уши и други, чието изписване става от личния лекар на бебето.
 • Трябва да се отчетат и климатичните различия в началото и края на полета и съотвенто родителите да имат предварителна подготовка за осигуряване на оптималните условия за бебето.

д-р Пламен Масларски, педиатър

 

 • „Въпросът ми е свързан с поставянето на системи окситоцин на раждащите жени. Това се практикува масово във всички болници. Моето първо раждане започна съвсем нормално и спокойно с постепенно усилващи се контракции до момента, в който ми сложиха система с окситоцин. След това получих много бързо разкритие, но нямах естествени напъни. Според проследяващия бременността ми специалист, това е било в резултат от системата окситоцин.“ Драгомира Костадинова


Поставянето на система с окситоцин в хода на раждането е начин за регулиране на маточната активност, когато лекарят прецени, че е налице необходимост тази активност да бъде подпомогната. Това са случаите, при които маточните контракции са слаби, на различен интервал и не водят до напредване на раждането.


Поставянето на тази система не е задължително, особено, ако раждането напредва с нормални темпове. В някои случаи - например при поставяне на упойка - е добре да се постави система с окситоцин, защото може да се получи забавяне на родилна дейност.


Няма основание да се твърди, че поставянето на система с окситоцин влошава последния период на раждането, т.е. че пречи на естествените напъни на родилката. Причините за удължаване на този период са други и могат да бъдат най-различни, но не и поставянето на системата с окситоцин.
 

 • Задължително ли инжекцията гама-глобулин при родилки с отрицателен резус фактор се поставя след раждането, или по някаква друга преценка от лекар? Покрива ли се от здравната каса?


Профилактика с поставяне на анти-Д гама глобулин се прави на жени, които са с отрицателен Rh фактор, но са родили деца, при които той е положителен. Анти-Д серумът трябва да се постави до 72 часа след раждането и се поема от НЗОК тогава, когато раждането е по пътека на НЗОК.

NEWS_MORE_BOX

 

 • При нормално раждане кое е за предпочитане – с или без обезболяване (упойка) на раждането?


Този въпрос няма еднозначен отговор, тъй като има редица субективни фактори. Например това са: праг на търпимост на болка, ход на раждането, състояние на плода и др., които са различни при всяка жена. Ако налице няма медицински противопоказания, от моя гледна точка най-съвременният начин за раждане е с упойка, тъй като тогава раждащата се чувства спокойна, уверена и не се налага да се вземат прибързани решения.
 

 • Какво е поведението при алергия към лидол?


В този случай не трябва и няма да Ви се постави Лидол. Хубаво е преди раждането да се направи предварително тестуване за упойки, ако такова не е било проведено вече през последните 6 месеца.

 


На въпросите, касаещи темата раждане, отговаря д-р Мирослава Генадиева, тъй като те са от компетенциите на лекар акушер-гинеколог. Д-р Генадиева е от същата болница, в която работи лекторът на форума ни Надежда Стаменова, чиято професия е на акушер – МБАЛ женско здраве "Надежда"
 

 • На въпроса, отправен към д-р Васил Даскалов за вероятността от наследствено предаване на невус, следва да отговори генетик. Потвърждение за това имаме и от негова страна: "Унаследяването на пигментния невус е полигенно, поради което не ми е известно да има генетичен маркер, който да може да се изследва с цел да се установи дали заболяването ще се унаследи. Но все пак въпросът трябва да се отправи към генетиците." От редакцията ще се постареем да осъществим контакт със специалист по получаването на отговор.

 

 • Очакваме отговор на въпроса към гл. ас. Красимира Костадинова за влиянието на развода върху детската психика. Той ще бъде представен като отделна тема.